De levensduur van accu's van elektrische auto's kan worden aangetast door overmatig gebruik van snelladen. Lithium-ionencellen hebben de eigenschap dat ze na verloop van tijd kleine eilandjes van inactief lithium vormen. Het materiaal raakt geïsoleerd en kan niet meer reageren met de elektroden. Dat vermindert uiteindelijk de laadcapaciteit en verkort ook de levensduur van de batterij. Onderzoekers van de universiteit van Stanford, in de Verenigde Staten (Californië), hebben samen met het Slac National Accelerator Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie wellicht de oplossing gevonden.
Snelle ontlading
Hun ontdekking toont aan dat door deze eilanden in de richting van de anode te bewegen, het lithium reactiveert. Het verlies aan efficiëntie van de batterij kan zo worden vertraagd. Het gebruikte principe is beweging creëren in de cellen door middel van zeer snelle ontladingen. Dat is de conclusie van computersimulaties met behulp van een speciale cel. Die had een kathode van lithium, nikkel, mangaan en kobalt en een anode van lithium. De onderzoekers plaatsten een eiland halverwege tussen de elektroden en observeerden de beweging ervan tijdens het opladen en ontladen. Tijdens de ontlading stelden zij vast dat het eiland zich naar de anode bewoog.
Hoop
Dankzij deze ontdekking zou het mogelijk zijn de autonomie van een batterij te herstellen met een specifieke ontladingscyclus. Wij zitten nog maar in de verkennende fase en de experimenten en het onderzoek in het laboratorium moeten worden voortgezet, maar er is een oplossing in zicht.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!