De website Confused.com heeft een onderzoek gehouden om na te gaan waar in Europa er relatief gezien het meeste auto’s zijn. Van de 29 onderzochte landen eindigde Luxemburg boven aan het klassement wat het aantal auto's per 1.000 inwoners betreft. Een resultaat dat natuurlijk vertekend wordt door bepaalde factoren. Maar de studie vertelt ons ook welk land het hoogste aantal auto's per huishouden heeft, hoeveel de brandstof er kost, of de gemiddelde aankoopprijs van een nieuwe auto. België behoort daarbij nooit tot de ‘beste’ landen.
Meeste auto's per 1000 inwoners
Profiterend van verschillende gunstige factoren – een hoog gemiddeld loon, auto’s ingeschreven door bedrijven uit buurlanden, enzovoort – telt Luxemburg dus de meeste auto's per 1.000 inwoners, namelijk 681. Het Groothertogdom staat daarmee vóór Italië (663) en Cyprus (645). Van de 29 landen komt België, dat nochtans vaak wordt beschouwd als een autogek land, slechts op de 15e plaats, met 511 auto's per 1.000 inwoners. Na ons telt alleen Griekenland nog meer dan 500 auto's per 1.000 inwoners (504 om precies te zijn). Op de zeventiende plaats staat Nederland, met 499 auto's per 1.000 inwoners, tegenover 482 voor Frankrijk op de achttiende plaats. Op de 29e en laatste plaats staat Noord-Macedonië, met 205 auto's per 1.000 inwoners.
Meeste auto's per huishouden
Hoewel nauw verwant met de vorige rangschikking, geeft het aantal auto's per huishouden een iets andere hiërarchie te zien. Hier zakt het Groothertogdom Luxemburg naar de derde plaats en eindigt het met 1,66 auto's/huishouden net voor Polen (1,67), terwijl Cyprus op kop staat met 1,72 auto's per huishouden. Op de dertiende plaats staat België, met 1,23 auto's per huishouden. Ter vergelijking: onze andere buurlanden staan nog lager op de ranglijst: Duitsland op de 17e plaats (1,17/huishouden), Nederland op de 20e (1,1/huishouden) en Frankrijk op de 22e (1,08/huishouden). Ook hier scoort Noord-Macedonië het laagst met 0,75 auto/huishouden.
Laagste brandstofprijzen
Ook wat de brandstofprijzen betreft, zitten de inwoners van de 29 landen die aan bod komen in het onderzoek, niet allemaal in hetzelfde schuitje. Hongarije heeft met 1,253 euro per liter de laagste gemiddelde brandstofprijs, vergeleken met 2,204 euro per liter in Denemarken, het duurste land. Op het podium van de goedkoopste landen voor brandstof staan Malta op de tweede plaats (1,334 €/l) en Polen op de derde plaats (1,404 €/l). België behoort met een gemiddelde kostprijs van 1,914 euro/l tot de duurste landen, op de tweeëntwintigste plaats. Voor één keer komt Noord-Macedonië op de vierde plaats, met 1,427 euro/l. Waarden die natuurlijk moeten worden gerelativeerd in het licht van het gemiddelde loon in het land in kwestie.
De prijs van een nieuwe auto
Het laatste aspect dat in de studie aan bod komt, is de aankoopprijs van een nieuw voertuig. Ook hier zijn er enorme verschillen tussen de minst ‘dure’ en de ‘duurste’ landen. Hier bestond de methode erin de prijs te vergelijken van de goedkoopste versie van de Toyota Corolla die op elke markt beschikbaar was, wetende dat de specificaties en uitrusting uiteraard verschillen van land tot land. Griekenland heeft de goedkoopste Corolla met een basisprijs van 17.650 euro. Daarna volgen Noord-Macedonië (17.990 euro) en Finland (18.187 euro). Met een startprijs van 25.900 euro staat België hier op de eenentwintigste plaats.
Klik hier voor alle resultaten van deze studie en de voor elk thema gebruikte methodologie.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!