Naast de traditionele verkeersinfo die via de radio wordt uigezonden, waar 1 op de 4 automobilisten de voorkeur aan geeft, willen heel wat onder hen zich informeren over eventuele verkeersvertragingen voor het vertrek. In 20% van de gevallen, als de aangekondigde vertraging te lang duurt, kiezen ze voor het openbaar vervoer of de fiets, of vertrekken ze op een ander moment. Twee aanpassingen die het verkeer helpen verminderen en dus ook de files kleiner maken. Maar niet iedereen kan genieten van een alternatieve optie. Voor hen is er een oplossing om een andere route te vinden via een mobiele app.
Sneller?
Als ze vastzitten in een file, probeert 67% van de bestuurders een alternatieve route te vinden. Onder die laatste groep gebruikt 1 op de 3 zijn smartphone, een optie die vooral succes heeft bij de 18- tot 34-jarigen (44%) en minder bij de 55-plussers (amper 18%). Een andere route nemen bespaart echter niet steeds tijd en, in de meeste gevallen, is die besparing beperkt tot amper enkele minuten. Toch is 79% van de automobilisten die voor deze optie kiezen van mening dat het hen meer dan de helft van de keren tijd heeft bespaard. Bovendien kan het rijden langs secundaire wegen en woonzones soms leiden tot potentieel gevaarlijke situaties, terwijl de piekuren over het algemeen synoniem zijn met verkeersopstoppingen op alle wegennetten. Te veel auto's die samenkomen op hetzelfde punt zorgt voor opstoppingen!
Veranderen is niet altijd winnen
Van route wisselen zorgt niet altijd voor tijdwinst, en hetzelfde geldt voor het wisselen van rijstrook in de file. Integendeel, het zorgt voor extra stress en het werkt de 'vloeiendheid' van het verkeer tegen, door andere weggebruikers te doen remmen om plaats te maken. Bovendien heeft dit gedrag de vervelende neiging om andere bestuurders de irriteren (in 47% van de gevallen, net zoals geen pinkers gebruiken)? En iedereen weet dat een geïrriteerde chauffeur geen hoffelijke chauffeur is.
Kortom, van route of van rijstrook veranderen in de file is geen realistische of systematische oplossing om tijd te besparen. Veranderen van vertrekuur heeft meer effect... of een ander vervoersmiddel nemen. Vooral dat eerste had succes in het voorjaar tijdens de lockdown, terwijl de fiets zich als uitstekend alternatief opstelt voor korte of stedelijke ritten. De positieve effecten daarvan zijn echter enigszins verzwakt aangezien het openbaar vervoer de mensen een stuk minder aanspreekt door de gezondheidscrisis...
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!