De VUB en de ULB hebben een enquête gevoerd bij 539 bestuurders van een bedrijfswagen of “salariswagen”, zoals ze soms worden genoemd. We weten dat dit systeem heel diep in ons fiscaal systeem verankerd zit, maar duidelijk ook in de geest van de mensen, en dan vooral van zij die zo’n auto van het werk hebben. Zo blijkt uit de enquête dat 80 procent van de ondervraagden totaal weigert om afstand te doen van zijn bedrijfswagen, en dat zelfs in ruil voor een fiscaal voordelige loonsverhoging.
Verschillen
De resultaten tonen echter wel aan dat de antwoorden verschillen in functie van de leeftijd en het type woonzone – in de stad of op het platteland. Op het platteland, dat minder goed door het openbaar vervoer wordt bediend, zijn gebruikers veel minder geneigd om afstand te doen van hun “salariswagen”. In dezelfde logica zijn het vooral mensen die het minst gevoelig zijn voor ecologische kwesties en die het minst een beroep doen op alternatieve oplossingen, openbaar vervoer inbegrepen, die hun bedrijfswagen niet willen lossen.
Een vijfde wel bereid
Naast die 80 procent zegt dus de overige 20 procent wel geïnteresseerd te zijn in een alternatief voor de bedrijfswagen. De oplossingen die ze zelf naar voor schuiven zijn een hoger loon (700 euro), openbaar vervoer (70 procent), autodelen (62 procent), een bedrijfsfiets (60 procent) en mobiliteit als dienst (Uber en dergelijke, 58 procent).
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!