Het Vias Institute, vroeger beter bekend als het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), wil bij zijn meest recente campagne bestuurders oproepen helemaal weg te blijven van alcohol als ze nadien nog met de auto willen rijden. Het onderzoekscentrum wijst daarbij op de verschillende negatieve effecten die alcohol met zich meebrengt: remmingen vervagen, de concentratie neemt af, de reactiesnelheid gaat achteruit, de koersvastheid lijdt eronder en er treedt vaak ook een vorm van slaperigheid op. Dat bestuurders die effecten dan vaak bagatelliseren, komt voort uit een soort overmoed die evenzeer te linken valt aan de intoxicatie.
Een andere vaststelling van het Vias Institute is dat, als er dronken gereden wordt, 4 op de 10 geklisten finaal ook veel te veel op hebben. Een hoger promille dat het risico op ongevallen recht evenredig vergroot. Daarbij zijn het vooral de onder invloed zijnde bestuurders zelf die gevaar lopen, gezien zij tot 200 keer meer kans hebben te overlijden bij een eventuele aanrijding. Vaak omdat die chauffeurs sneller rijden en/of de gordel niet dragen.
Met sleutelhanger
De BOB-boodschap wordt ook deze keer verspreid via affiches en de daarbijhorende radiospot. Die laatste zal te horen zijn tussen 18 en 31 december. Naar even goede traditie worden daar eveneens de nodige controle-acties aan gekoppeld, een 'weekend zonder alcohol' dat loopt van 10 tot 12 januari 2020. En ook daar blijft alles bij het oude, want wie negatief blaast wordt, zoals vanouds, beloond met een BOB-sleutelhanger.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!