Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Nieuws over de routes naar je vakantie

Geschreven door Olivier Duquesne op 19-06-2015

Of u je naar Frankrijk gaat of elders, in de favoriete vakantielanden van de Belgen zijn een paar zaken aan de wegcode veranderd. We brengen je liever op de hoogte voor je vertrekt.

Geen oortjes

Vanaf 1 juli 2015 wordt het gebruiken van oortjes of hoofdtelefoons verboden aan het stuur in Frankrijk, niet alleen in de auto, maar ook op een tweewieler en zelfs op de fiets. In de auto is het zelfs verboden om de muziek zo luid te zetten dat je de omgevingsgeluiden niet meer hoort (en 's nachts met het raam open). Je mag ook geen telefoon meer bedienen (zelfs niet om een ander muziekstuk te kiezen). Het niet-handenvrij gebruiken van je telefoon is trouwens zowat overal in Europa verboden.

Tabak is taboe

En de Fransen krijgen nog een verbod opgelegd: ze mogen niet langer roken in de auto wanneer er een minderjarige bij zit. Een zelfde wet is al van kracht in bepaalde provincies van Canada, in Cyprus en in Griekenland. Er wordt ook over nagedacht in Finland, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Noodgang

Sinds 2012 verplichten verschillende landen (Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, de Tsjechische Republiek en Zwitserland) om een noodgang vrij te maken in files. Dat betekent dat alle voertuigen op de linkerrijstrook zo ver mogelijk naar links moeten rijden en die op de rechterrijstrook (of op de middelste) moeten naar rechts uitwijken of zelfs op de pechstrook gaan rijden. Het doel is om voertuigen van de nooddiensten een gemakkelijke doorgang te verlenen.

Nieuwe tol in Zweden

Tot begin dit jaar moesten auto's met een buitenlandse nummerplaat geen tol betalen in de steden Göteborg en Stockholm. Dat is nu gedaan. Sinds 1 januari 2015 betaalt iedereen. Elke nummerplaat wordt gescand en een factuur wordt automatisch naar de eigenaar van de auto gestuurd, zelfs in het buitenland. Het systeem wordt beheerd door ePass 24, waar je je kan inschrijven om de factuur op elektronische wijze te ontvangen en een betaalmethode te kiezen met minder administratieve kosten. Dezelfde automatische tol wordt toegepast op de bruggen van Motala en Sundsvall, waar je sinds dit jaar moet betalen.

Samenvatting

Hier vindt u een vergelijkende tabel voor de toegelaten snelheden en alcoholpercentages, het gebruik van koplampen en de verplichte uitrusting in de auto voor alle Europese landen, helaas enkel in het Frans..

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten