Door te kijken naar 1.000 kinderen in het verkeer stelde Vias vast dat minder dan 1 kind op 4 (23 procent) correct wordt vastgemaakt en vervoerd in een kinderstoel aangepast aan zijn grootte en gewicht. Vooral Vlamingen scoren slecht: bij ons is slechts 1 kind op 5 (21 procent) op de juiste manier ingesnoerd. In Wallonië is dat 24 procent, in Brussel, dat een iets minder slechte leerling is, loopt dat op tot 26 procent. Nog veel erger is dat liefst 13 procent van de kinderen in België helemaal niet worden vastgemaakt in de auto (10 procent in Wallonië, 13 procent in Brussel en een ongelooflijke 17 procent in Vlaanderen). Vooral bestuurders die zelf geen gordel dragen zijn geneigd om ook hun kinderen los in de auto te laten zitten.
Juiste stoel maar slecht gebruikt
50 procent van de kinderen die Vias bekeek zaten in een correcte stoel, maar waren helaas niet op de juiste manier bevestigd. Het is daarom belangrijk dat ouders of andere volwassenen die kinderen vervoeren de gebruiksaanwijzing goed lezen en de tijd nemen om hun kind op de juiste manier te bevestigen of na te gaan of het kind zichzelf goed heeft vastgemaakt als het dat al kan. Bovendien zit 14 procent van de kinderen in een onaangepaste stoel. Vaak worden ook verkeerde bevestigingssystemen gebruikt op de middelste plaats achterin, die nog al te vaak niet is aangepast aan het gebruik van een verhoogd zitje of een kinderstoel, zelfs niet in SUV’s of eenvolumers.
De regels
De onderzoekers ontdekten dat grootouders de beste leerlingen zijn. Ze besteden veel zorg aan het goed bevestigen van hun kleinkind(eren). Ouders scoren minder goed, maar vooral derden (vrienden, ooms, tantes,…) doen het slecht. Nochtans was 77 procent van de ondervraagden ervan overtuigd dat het kind bij hen juist vastgemaakt was. Dat toont aan dat mensen vooral niet op de hoogte zijn van de regels. In België moet elk kind kleiner dan 1,35 meter geïnstalleerd worden in een zitje dat is aangepast aan zijn grootte en gewicht. Bij gebrek aan overkoepelende Europese regels moet je in andere landen tot 1,50 meter gaan (in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland). Dus zelfs al is je kind groot genoeg om in België zonder stoeltje te mogen reizen, dan is het nog zinvol om het zitje bij te houden voor buitenlandse verplaatsingen.
Advies
Vias wijst ouders erop dat het niet of slecht vastmaken van een kind in de auto een overtreding is van de derde graad (174 euro). Maar nog belangrijker is dat “systemen om kinderen vast te maken het risico op dodelijke ongevallen verminderen met 70 procent voor baby’s van minder dan 1 jaar oud en met 55 procent voor kinderen van 1 tot 4 jaar”. Het verkeersveiligheidsinstituut raadt aan om je goed te informeren voor je een autostoeltje koopt, maar ook om na te gaan of alle plaatsen in de auto goed aangepast zijn. Isofix-bevestigingspunten zijn zeer sterk aangeraden. Tot slot moet je voor het vertrekken nog nakijken of de gordel niet gedraaid zit, of hij niet te veel speling heeft en of hij goed boven de schouders uitkomt.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!