Met de auto op vakantie - update 2023
Met de auto op vakantie vertrekken, vraagt wat voorbereiding. Je moet er in de eerste plaats voor zorgen dat je voertuig in een goede conditie verkeert, maar je moet je ook informeren over de regels van de landen die je doorkruist.
Vakanties met de auto blijven populair. Maar ook wie met het vliegtuig of de trein naar zijn bestemming trekt, huurt ter plekke vaak nog een auto om de streek te verkennen.
Ook raken lage-emissiezones (LEZ) en congestieheffingen wijdverspreid, met name in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Scandinavië, en in wereldsteden zoals Londen en Milaan. En dan zijn er nog snelwegvignetten en de wegentol. Gelukkig zijn sommige tolpasjes bruikbaar in meerdere landen. En boven op al die belastingen zijn er nog de verschillende verkeersregels en voorzichtigheidsvoorschriften in elk land.
Update voor 2023
In Frankrijk is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom sinds 1 juli 2018 verhoogd van 80 naar 90 km/u (de limiet van 80 km/u geldt nog steeds bij regen of neerslag). De Crit'Air-sticker is er in veel steden verplicht, waarbij de beperkingen in sommige gevallen vanaf 1 juli 2023 worden aangescherpt. Daarnaast kunnen veel Franse prefecturen verlagingen van de maximumsnelheid opleggen of het Crit'Air-vignet verplichten, met beperkingen voor oudere voertuigen tijdens vervuilingspieken die worden aangekondigd de dag ervoor in de pers of op verkeersborden.
Spanje is nu ook begonnen met het introduceren van lage-emissiezones, bekend als ZBE, in steden met minstens 50.000 inwoners. Het is de bedoeling dat ze in 2023 worden veralgemeend. Het Spaanse vignet is niet beschikbaar voor buitenlandse bezoekers, maar je kunt wel een overeenkomstig Frans of Duits vignet gebruiken (alle informatie over Spaanse ZBE's).
In Nederland bedraagt de maximumsnelheid op de snelweg 100 km/u van 6 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds, ook in het weekend en op feestdagen. Na 19 uur wordt de maximumsnelheid opgetrokken tot 130 km/u (tenzij de verkeersborden 120 km/u aangeven).
In België is het alcoholpromillage dat kan leiden tot intrekking van het rijbewijs, in juni 2023 verlaagd naar 1,2 promille (in plaats van 1,5 promille).
In Londen (VK) wordt de ULEZ-zone uitgebreid vanaf 29 augustus 2023.
In Kopenhagen en andere steden in Denemarken zullen alle voertuigen worden geregistreerd met de inwerkingtreding van de LEZ, met een verbod op diesels onder Euro 5 vanaf 1 oktober 2023.
Pas op voor roamingkosten buiten de Europese Unie (EU), met name voor diensten in de auto die gekoppeld zijn aan een 4G-verbinding. Als je een navigatie- of rijhulp-app gebruikt via je smartphone, moet je er rekening mee houden dat er roamingkosten gelden buiten de Europese Unie, met name in Zwitserland, Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Voor IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk passen de meeste Belgische operatoren deze toeslagen niet toe buiten het 4G-pakket omwille van een overeenkomst met de Europese Unie. Sommige operatoren bieden pakketten aan voor een aantal uren of voor de gebruikte hoeveelheid data in het buitenland in landen die niet gedekt worden door het Belgische abonnement. Deze zijn goedkoper dan roaming als je je smartphone regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld voor realtime navigatie via AndroidAuto of Apple CarPlay.
Klaar voor vertrek
Voor je met de auto op een lange trip vertrekt, zijn er een paar zaken die je absoluut moet nakijken:
- Geldigheid van de groene kaart (tot wanneer en in welke landen)
- Aanwezigheid van het originele inschrijvingsbewijs
- Algemene staat van het voertuig (vooral dan banden, lichten, ruitenwissers en remmen)
- Check de bandendruk en pas die zo nodig aan
- Nationaliteitssticker (B naast de nummerplaat)
- Contract van de reis- en bijstandsverzekering (oproepnummer opgeslagen in gsm)
- Specifieke beperkende voorschriften indien je met een bedrijfswagen rijdt
- Identiteitskaart (ook voor kinderen), rijbewijs en betaalkaarten
- Nakijken van alle vloeistofpeilen (olie, ruitensproeiers, AdBlue)
- Waarschuwingsdriehoek, veiligheidsvestje en (in de winter) sneeuwkettingen en winterbanden
- Vermoeidheidstoestand van de bestuurder bij het vertrek
- Verdeling van de bagage in de auto
- Comfort voor de passagiers (en zeker voor kinderen)
- Een machtiging om het grondgebied te verlaten voor minderjarigen die naar het buitenland reizen zonder ouders of wettelijke voogden. Die wordt verkregen bij de gemeente met handtekening van ouder of voogd.
- Wie met zijn eigen auto buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de AELE (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) wil reizen, heeft voor bepaalde landen tijdelijke invoerdocumenten nodig. Informeer je op voorhand bij de diplomatische vertegenwoordiging van het respectieve land (ambassades in Brussel) of bij je reisbureau. Dit is de uitleg voor Marokko en die voor Tunesië (in het Frans).
De rit
Zelfs wanneer je gps up-to-date is, is het nuttig om op voorhand het traject te overlopen met wegenkaarten of op een online-kaartendienst. Zo kan je de grote steden en de belangrijkste (snel)wegen onderweg onthouden. Je kan zo ook beter anticiperen op eventuele verkeersproblemen of op tijd merken dat je navigatie verkeerd is ingesteld. In de auto zelf kan je uiteraard terugvallen op het geïntegreerde (geconnecteerde) navigatiesysteem, op een navigatietoestel of op een navigatie-app. Al blijven ook dan wegenkaarten en een roadbook geen overbodige luxe. Tijdens lange ritten is het belangrijk om regelmatig te pauzeren (idealiter om de twee uur). Je moet je ook aanpassen aan de weersomstandigheden, zoals aan sterke hitte in de zomer of gladde wegen in de winter. Het is belangrijk dat u goed gaat zitten wanneer u met de wagen onderweg bent, ook als passagier. Het is bijvoorbeeld onverstandig om uw voeten op het dashboard te zetten. Bij een ongeval kan de airbag u extra verwonden. Bovendien kan ook de werking van de veiligheidsgordel gecompromitteerd worden. Respecteer ook de lokale regels voor het vervoeren van kinderen en dieren.
Tol, vignetten en ecolabels
Het tijdperk van de tolhuisjes en de vignetten die je achter de voorruit moet kleven, is nog niet helemaal voorbij, maar heel wat landen hebben oplossingen met elektronische betaalmiddelen ingevoerd. Die moet je soms op voorhand online reserveren. Dat is zeker zo voor stadstolpunten.
- In België en Nederland
- In Duitsland (ecovignet)
- In Frankrijk (en de ZFE van Parijs, Grenoble, Straatsburg, Rijsel, enz.)
- In Italië
- In Oostenrijk
- In Portugal
- In Tsjechië (en Midden-Europa)
- In Slovenië en Kroatië
- In Spanje (en de ZBE van Madrid, Barcelona, enz.)
- In het Verenigd Koninkrijk (Congestion Charge in Londen) en Ierland
- In Zwitserland
- In alle Europese landen
De wegcodes
Neen, voorrang van rechts geldt niet overal in Europa. Er zijn zelfs snelwegen waar je niet altijd voorrang hebt. Waze en Coyote zijn niet altijd toegelaten. Een blauwe zone is niet altijd een blauwe zone. En het is niet omdat je kind in België en Frankrijk niet meer in een stoeltje moet zitten dat dat ook in andere landen zo is. We hebben hier de belangrijkste regels samengevat voor Europa.
En ook:
Gevaren
Wees op je hoede voor oplichters met vignetten, gewiekste verkopers, respectloze takelaars bij panne (opgelet voor de garantie) en valse politieagenten (het kan nuttig zijn om 112 te bellen of het nummer van de politie om de identiteit van de agenten na te gaan). Laat nooit je identiteitsdocumenten (vooral je paspoort) achter in een voertuig terwijl je weg bent. In sommige Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen is het beter je te laten rijden dan om zelf een huurauto te besturen, omdat de gewoonten zo anders zijn dan in Europa.
En dan zijn er nog streken waar je beter wegblijft of waar je liefst niet te ver van de grote verkeersassen afdwaalt. Let daarvoor goed op de adviezen en aanbevelingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor alle landen van de wereld. Vergeet niet het nummer en e-mailadres in je telefoon op te slaan van het Belgische consulaat of de Belgische ambassade in de landen die je bezoekt en waar je doorreist (of, bij gebrek daaraan, van het consulaat of de ambassade van een buurland van de Europese Unie dat er diplomatieke vertegenwoordigd is). Dit is handig wanneer je een document verliest, een ongeluk krijgt of gearresteerd wordt.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!