Op vakantie met de auto: hoe vermijd je nare verrassingen?
Elke trip vereist voorbereiding. Let echter op dat je niet wordt bedot. Laat je niet overvallen op een parking of je bagage stelen na een aanrijding. Zo vermijd je dit soort nare verrassingen.
10 gouden regels
1. Informeer je over de regels, wetten en gebruiken van de landen die je bezoekt, vooral dan rond de wegcode, tol, politie en douane.
2. Doe je auto altijd op slot en laat nooit waardvolle voorwerpen zichtbaar in het interieur liggen.
3. Waag je niet in verlaten of verboden gebieden of in streken die gekend staan als gevaarlijk.
4. Vermijd elk soort uiterlijk teken dat de plaatselijke bevolking ongemakkelijk zou kunnen maken of problemen zou kunnen opleveren met de lokale autoriteiten.
5. Teken nooit een document als je niet zeker bent van de inhoud (laat je indien nodig door een vertaler bijstaan).
6. Neem foto’s van alles wat zou kunnen leiden tot discussie of alles wat verdacht kan lijken.
7. Zorg dat je het nummer van de politie en de nooddiensten kent van het bezochte land en dat je de gegevens van de Belgische ambassade of een consulaat ter plekke bij je hebt.
8. Help nooit iemand als niet zeker bent van zijn of haar bedoelingen (maar aarzel bij duidelijk gevaar uiteraard niet om iemand bij te staan).
9. Wees wantrouwig: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk bedrog.
10. Bij problemen: claxoneer of roep om de aandacht te trekken.
Douane en formaliteiten
- Aan de buitengrenzen van de Europese Economische Gemeenschap kan het overschrijden van een grens soms een lastige onderneming worden. Niet zelden moet je urenlang wachten om de formaliteiten te vervullen, voor een voertuigcontrole en/of voor het bekomen van een visum of paspoortcontrole. Informeer je goed op voorhand voor je met de auto naar een bepaald land trekt. Het kan zijn dat je een speciale verzekering moet afsluiten bij de plaatselijke overheid voor de auto en de passagiers, dat je de auto tijdelijk moet invoeren, dat je een ‘toeristenbelasting’ moet betalen of dat je een bedrag op een geblokkeerde rekening moet storten. Ook hier is anticiperen het sleutelwoord. Probeer ook niet zomaar functionarissen om te kopen door een bankbiljet tussen je paspoort te steken. Dat zou in slechte aarde kunnen vallen.
- Je moet zeker een groene kaart hebben die geldig is in de landen die je bezoekt. Zo niet is een specifieke verzekering vereist. Die kan je soms afsluiten bij de douane.
- Een Belgisch rijbewijs wordt buiten Europa niet steeds erkend. Soms moet je een internationaal rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Doe dat lang genoeg op voorhand, want de leveringstermijn kan oplopen.
- Opgelet: als je ter plaatse gaat winkelen moet je namaakgoederen links laten liggen. In het beste geval kunnen die in beslag worden genomen, in het slechtste kunnen ze je zware boetes en zelfs een arrestatie opleveren…
- Drugs (en alcohol in landen waar dat verboden is) moet je uiteraard niet gebruiken. Het minste spoor van verdovende middelen (of alcohol) kan tot een gevangenisstraf en ernstige problemen ter plekke leiden.
Vignetten en tol
- Koop NOOIT online een vignet (al dan niet virtueel) via een niet-officiële website. Het risico dat je te veel betaalt, is bijzonder groot. Ook het kopen van vignetten op de zwarte markt is sterk afgeraden. Ze zouden vervalst kunnen zijn. Automobilistenverenigingen zoals Touring of de VAB zijn betrouwbare bronnen voor de aankoop van vignetten, net zoals gespecialiseerde winkels voor auto-accessoires en tankstations.
Verboden zones
- Informeer je op voorhand omtrent de toegangsvoorwaarden voor (grote) steden, die steeds strenger worden.
- Vermijd ten allen koste militaire gebieden, zones met beperkte toegang of privéterrein. Deze waarschuwing aan je laars lappen kan ernstige gevolgen hebben.
Parkeren
- Opgelet op plaatsen met onregelmatige (en hoge) prijzen. Pas ook op voor valse ‘boetes’ voor een geblokkeerd voertuig om valse redenen. Om het risico op nare verrassingen te beperken, vertrouw je beter op ‘officiële’ parkings die je in je navigatiesysteem vindt. Vermijd ten allen koste parkings die hun tarieven niet duidelijk weergeven bij de ingang.
- In bepaalde landen bestaan er parkings die door een bewaker of een agent worden gesurveilleerd, die ook gerechtigd is om de betaling te innen. Een goede raad: als het mogelijk is geef je beter op voorhand aan hoe lang je wil blijven staan en betaal je meteen bij aankomst. Als je te laat vertrekt, zal de bewaker de rest aanrekenen (let op voor supplementen). Omdat de forfaitaire prijs vaak hoger uitvalt dan het tarief voor 2 of 3 uur parkeren is het beter om je vertrek iets ruimer in te schatten dan het supplement te betalen bij het vertrekken. Bij vooraf betalen moet je erop letten dat je een betalingsbewijs krijgt dat aangeeft hoeveel uur je hebt gereserveerd.
- Een ticket dat het aankomstuur exact aangeeft is een goede verzekering tegen elke poging tot oplichting bij het wegrijden.
- Let op voor de sluitingsuren van de parking zodat je auto niet ’s nachts of in het weekend geblokkeerd staat.
Een auto huren
- Als je een auto gaat huren van een particulier, doe je dat beter via een specifiek online platform.
- Wees altijd aandachtig bij het in ontvangst nemen van de auto, vooral bij een kleine plaatselijke verhuurder. Vraag desnoods eerst een testrit om je ervan te vergewissen dat het voertuig naar behoren functioneert. Wees altijd beducht voor de staat van de banden. Weiger steeds een auto die niet conform is of die overduidelijk in slechte staat verkeert. Elke vorm van schade die niet vermeld staat op de bon bij het vertrek zal worden aangerekend als je de auto terugbrengt. Doorgaans moet je de auto ook terugbrengen met een volle tank, want anders wordt voor het bijvullen een overdreven hoge prijs aangerekend.
- Bij huur moet je altijd een waarborg storten, vaak met een belening op je kredietkaart. Gebruik daar beter een specifieke kaart voor. Het ‘geblokkeerde’ bedrag wordt vaak pas een paar dagen na de teruggave van de auto weer gestort (maximum 15 dagen).
- In landen met automatische tolpoorten (free flow) of een vignet moet je erop letten dat de auto het juiste toestel of vignet heeft.
- De kinderstoeltjes moeten voldoen aan de wettelijke voorschriften van de bezochte landen.
- Als je van plan bent het land te verlaten, moet je het verhuurbedrijf daarvan op de hoogte brengen bij het reserveren of het ontlenen van de auto.
- Verzekeringen en risicopremies die soms gepaard gaan met een lagere waarborg neem je best niet via een tussenpersoon. Het beste is die onmiddellijk aan te vinken wanneer je de auto boekt via de officiële website van de verhuurder (of regel het ter plaatse).
- Een huurwagen mag enkel door meerdere mensen worden bestuurd als het verhuurbedrijf daarvan op de hoogte is en ermee instemt.
Fooien en drinkgeld
- Het staat je vrij om een fooi te geven op de parking of in het tankstation waar men nog voor je komt tanken. In bepaalde landen is dit gebruikelijk en moet je het spel meespelen. Maar fooien die onder bedreiging worden opgeëist, moet je in de mate van het mogelijke weigeren.
- Binnen de Europese Economische Gemeenschap (EEG) is het risico op omkoping niet alleen heel klein, maar het geven van (een beetje) geld onder tafel aan een functionaris of openbare dienstverleners kan tot gerechtelijke vervolging leiden.
- In principe is corruptie overal verboden. Aan grenzen of bij wegcontroles, vooral dan in landen met een autoritair regime of met ernstige economische problemen, kan het gebeuren dat de toerist (met auto) wordt gezien als een goudmijntje. Drinkgeld wordt dan min of meer ‘afgedwongen’ bij buitenlanders. Bied zoiets niet spontaan aan, vaak wordt dit op subtiele wijze ‘geregeld’ met een ‘supplement’ dat moet worden betaald. Ga erin mee, maar protesteer wel en vraag of zoiets wel legaal is. Maar stem nooit in met de betaling van duizelingwekkende bedragen en geef je ook nooit onmiddellijk gewonnen.
- Als je dan toch wordt opgelicht, contacteer je best de ambassade van het bezochte land en het ministerie van buitenlandse zaken in Brussel na je terugkeer. En maak negatieve reclame op fora en sociale netwerken.
Nepongeval, nepagenten en ander bedrog
- Een techniek om toeristen te bedriegen is hun auto aanrijden en van de verwarring gebruik maken om het interieur leeg te roven, of je doorsturen naar een “bevriende garagehouder” met “lage tarieven”. Sommigen durven zelfs een ‘schadevergoeding’ eisen. Blijf steeds waakzaam en weiger elk voorstel dat niet binnen het wettelijke kader past. Elke herstelling ter plekke moet gebeuren met behulp van je bijstandsverzekering. Als je die niet hebt, dan moet je via het officiële netwerk van je automerk of via een erkend bedrijf (bijvoorbeeld Bosch Services) gaan.
- Een andere gekende vorm van bedrog is die van nepagenten die auto’s met buitenlandse nummerplaten tegenhouden om hen een ‘boete’ te geven. Als je twijfelt kan je de penning van de agent vragen of het nummer van de lokale politie bellen om na te gaan of het verhaal echt is of zelfs om op het commissariaat te worden verhoord (en probeer ook het exacte adres te weten te komen om te vermijden dat je in een valstrik loopt). Als de situatie uit de hand loopt, bel je onmiddellijk de nooddiensten.
- Ook nep-autostoppers spelen in op de goedgelovigheid en kwetsbaarheid van reizigers. Uiteraard kan je iemand helpen die onderweg is. Maar wees steeds voorzichtig. Stop altijd wat verderop om je ervan te vergewissen dat er geen ‘handlangers’ verborgen zitten. Als iemand je op een snelwegparking vraagt om mee te mogen rijden, dan is het verstandig die persoon even uit te horen, vooral om na te gaan of zijn verhaal rond vertrek- en eindpunt klopt. Indien nodig doe je alsof je iets moet gaan halen om wat tijd te winnen en het gedrag van de lifter in de gaten te houden. Bij twijfel kan je ook de identiteitskaart opvragen. Let op voor het gevaar te worden beschouwd als een vervoerder van mensen in een onwettige situatie, wat in sommige landen heel zwaar wordt bestraft.
- In tankstations staan soms oplichters die beweren geen bankkaart te hebben. Ze vragen je hulp om te tanken aan een automatische pomp. Let op je tellen: soms geven ze nepgeld in ruil, soms proberen ze over je schouder je pincode te lezen waarna ze je bankkaart stelen. Als de persoon je betrouwbaar lijkt, stem dan enkel in met een klein bedrag en let erop dat je alleen bij de betaalterminal staat, ver van alle indiscrete blikken. Doe ook je eigen auto op slot.
- Belgen die het slachtoffer zijn geworden van agressie, diefstal, documentenverlies, een zwaar ongeval, een arrestatie, een aanslag of een overlijden kunnen altijd de hulp (laten) inroepen van de plaatselijke Belgische ambassade of het consulaat. Als er geen Belgische diplomatieke aanwezigheid is, ga je best naar een ambassade van een land van de Europese Unie (Frankrijk, Nederland, Duitsland of Zweden bijvoorbeeld). Alles wat te maken heeft met pechhulp en medische bijstand valt echter onder de dekking van een reisverzekering, die je best aangaat voor je vertrekt. Vertegenwoordigers van de Belgische staat houden zich ook niet bezig met privéconflicten of toeristische informatie.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!