Het concept
Het is een levende legende. Al bijna 40 jaar lang sleept deze kubus op wielen zijn lijf over onze wegen en paden, hoe slecht die er ook mogen bijliggen. De in 1979 geboren G-Klasse anticipeert op een midlife-crisis door zich volledig te vernieuwen. Mercedes bouwt opnieuw rond een robuust, licht hertekend en versterkt ladderchassis. Het model bewaart ook de rigide achtertrein, geleid door vier armen (tegenover twee voordien) en een Panhard-stang. Maar om beter aan het asfalt te blijven kleven, ruilde hij zijn rigide voortrein voor een onafhankelijke ophanging met dubbele bovenliggende driehoeken.
Wat er verandert
De automatische versnellingsbak telt nu 9 verhoudingen tegen 7 voordien en de transmissie blijft een permanente 4x4, al verandert de koppelverdeling over beide assen van een 50/50- naar een 40/60-verhouding. De drie differentiëlen blijven vergrendelbaar tot 100% via een simpele druk op de knop. De G-Klasse beschikt opnieuw over een versnellingsbak met korte verhoudingen (waarvan de overbrengingsverhouding evolueert van 2,10 naar 2,93). De bodemvrijheid neem met 6 mm toe en bedraagt nu 24,1 cm. En hoewel het koetwerk van deze Mercedes groter geworden is (+5,3 cm in de lengte en 12,1 cm in de breedte), verbetert de oprijhoek (31°), het omslagpunt (25,7°) en de afrijhoek (30°) met een graad. Hij zal ook minder snel overkop (dankzij een maximale hellingshoek van 35°, een winst van 7°) of kopje-onder gaan (dankzij een doorwaaddiepte van 70 cm, 10 cm beter dan het vorige model). Tot zover de theorie. Wat geeft dat in de praktijk?
Hoe hij rijdt
We starten de testritten met de G500. Van de eerste meters voel je de dynamische progressie die Mercedes gemaakt heeft. De nieuwe « G » verliest niet langer de pedalen bij het aansnijden van een bocht en de nieuwe stuurinrichting (een elekromechanisch bekrachtigde tandheugel) toont zich directer en preciezer dan voorheen. Dit gezegd zijnde, blijft de wagen rustiek rijden. Ondanks de gestuurde demping (die optioneel is op de G500 en standaard op de AMG) ervaar je nog steeds eerder ruwe reacties van de rigide achtertrein. Dan toont de G63 AMG zich beduidend dynamischer. Met dank aan de strakkere demping, maar ook aan de actieve stabilisatorstang achteraan en aan de besturing met variabele overbrenging.
Nu maakt de G-Klasse opnieuw het verschil zodra de weg eindigt. Hij mag dan zijn rigide voortrein verloren zijn, het blijft een model met het dna van een echte vrijbuiter, zoals we dat hebben kunnen ondervinden op een uitdagend off-roadparcours. Deze Mercedes kronkelt met zijn wielen zoals een spin met haar poten, om zich vast te hechten aan de moeilijke ondergrond. Deze machine doet precies wat hij moet doen. Met de optionele luchtvering doet G-Klasse hetzelfde, al voelt die pneumatische ophanging wat fragieler aan dan de klassieke verenset. Over de gestuurde afdaalhulp en andere elektronische hulpmiddelen: zodra je een van de differentiëlen blokkeert of je de korte versnellingsbakverhoudingen inschakelt (wat je ook al rijdende kan), schakelt het systeem zowel het ESP als het ABS uit. Een rijgedrag zonder franjes, maar wel eenvoudig: dankzij de extreem korte eerste versnelling kan je je zonder vrees in een abrupte afdaling smijten, terwijl de differentiëlen op zoek gaan naar tractie, zelfs als deze machine niet meer dan een wiel aan de grond houdt.
Budget & uitrusting
Met een basisprijs van 113.000 euro kun je de G niet echt een koopje noemen. Maar dat is de prijs die je betaalt om toe te treden tot de legende. Esthetisch is de nieuwe G-Klasse niet echt veranderd, maar toch is hij volledig nieuw. Om gewicht te besparen doet deze offroader voortaan massaal een beroep op staal met een hoge trekvastheid, terwijl de deuren, voorvleugels en motorkap van aluminium zijn. Met als resultaat dat de G-Klasse ongeveer 170 kilogram lichter werd.
De concurrenten
Concurrenten zijn er eigenlijk niet. Want een Range Rover is te 'soft' en een Jeep Wrangler is dan weer te hardcore. En een Toyota Land Cruiser met 500 of 600 pk, dat bestaat niet. We kunnen de G-Klasse dus gerust een unicum op de markt noemen. Die exclusieve status verklaart ook al een deel van zijn hoge prijs.
Ons verdict
De nieuwe G-Klasse slaagt in zijn missie: vaardiger worden op de begane weg, zonder toegvingen te doen ernaast. Hij heeft zijn ziel niet verkocht en blijft een sterke persoonlijkheid, maar heeft desondanks wel een heleboel goede manieren aangeleerd. Geraffineerder dan een Jeep Wrangler en puurder dan een Range Rover behoudt deze Mercedes een eigengereid karakter en een unieke marktpositionering.
- Stijl en karakter behouden
- Weggedrag t.o.v. voorganger
- Nog steeds even terreinwaardig
- Exorbitante prijs
- Bijzonder hoog verbruik
- Tal van stroomlijngeluiden
In dit artikel : Mercedes-Benz, Mercedes-Benz G-Klasse
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!