Het concept
Toyota probeerde met de Auris een onderscheid te maken tussen zijn Europese modellen en de Corolla’s met wereldwijde roeping. 12 jaar later kiezen de vijfdeursberline Hatchback en de break Touring Sports terug voor hun oude naam, die de Sedan (vierdeursberline) trouwens al die tijd al heeft behouden. De 12de generatie moest wel dezelfde naam gebruiken voor zijn drie koetswerkversies aangezien ze nu allemaal op hetzelfde GA-C-platform van de TNGA-architectuur staan. Maar ondanks zijn voortaan wereldwijde naam is de breakversie Corolla Touring Sports ontwikkeld in Europa (in Brussel), zijn doelmarkt. Met zijn 4.650 millimeter is hij 55 millimeter langer dan de Auris Touring Sports en benadert hij de Avensis die de catalogus heeft verlaten. De vijfdeurs houdt het bij 4.370 millimeter met een wielbasis van 2.640 millimeter terwijl die van de break en de vierdeurs tot 2.700 millimeter strekt. Naast de nieuwe hybride oplossing op basis van een tweeliter staat ook de 1.8 in de catalogus.
Wat er verandert
De koffer van de break Corolla TS 1.8 Hybrid heeft een volume van 598 tot 1.606 liter. Hij biedt meer ruimte onder het bagagescherm dan de Auris die hij aflost (+ 68 liter), maar de Corolla boet wel een beetje aan maximumvolume in (- 52 liter). Toyota heeft daarentegen wel een inspanning geleverd voor de moduleerbaarheid, met een bergruimte waar bagage voor nieuwsgierige blikken kan worden verborgen. De koffervloerplaat boven dit bergvak is omkeerbaar. Aan de ene kant zitten een tapijt en glijrails. Aan de andere zijde is ze bekleed met een antisliplaag die gemakkelijk met water kan worden afgespoeld. Twee kleine compartimenten onderaan de rugleuning bieden plaats aan een paar spullen en accessoires. De vijfdeursberline van haar kant heeft niet dezelfde verhuiscapaciteiten (361 tot 1.024 liter), terwijl de Sedan dan weer verrassend ruim blijkt, met 471 liter onder de kofferklep maar geen mogelijkheid om dat volume uit te breiden.
Onder de motorkap gebruikt het 122 pk sterke hybride systeem nog steeds een 1.8-viercilinder met dubbele bovenliggende nokkenas en Atkinson-cyclus in combinatie met een synchrone elektromotor met permanente magneet van 53 kW en een overbrenging via een epicycloïdaal tandwielstelsel (power split). Dat betekent met andere woorden dat er geen versnellingsbak is. Schematisch gezien werken alle energiebronnen samen via de tandwielen van het epicycloïdale stelsel, waarbij elke motor onafhankelijk van de andere aan zijn eigen snelheid kan draaien, wat het energierendement ten goede komt. In de break en de vijfdeurs 1.8 Hybrid (maar niet in de Sedan) komt de elektriciteit van een lithium-ionbatterij, terwijl de 2.0 Hybrid de nikkel-metaalhydride (NiMH) technologie behoudt. Voor de Corolla is de verbrandingsmotor geherprogrammeerd waardoor hij zich onderscheidt van het aandrijfgeheel in de C-HR. Officieel laat heel die module hem van 0 naar 100 km/u sprinten in 10,9 seconden (11,1 seconden voor de break, 11 seconden voor de Sedan) tot aan zijn topsnelheid van 180 km/u. Verder brengt de TNGA-architectuur heel haar pakket aan technologische innovaties voor de veiligheid en rijhulpsystemen met zich mee.
Hoe hij rijdt
Toyota geeft toe dat de hybride 1.8 in de eerste plaats is ontwikkeld voor brave “gezinsvaders (en -moeders)” die vooral gehecht zijn aan comfort en een laag verbruik. Dat is geen grootspraak. Op de wegen van Mallorca bleek de Japanner zich op zijn gemak te voelen. Zodra we de parking van de luchthaven verlieten brak bij het oprijden van de snelweg het mechanische gebrom van de 1.8 door. Maar dan wel aan een zeer aanvaardbaar geluidsniveau, ver verwijderd van wat we kennen van vroegere hybride Toyota’s. De rest van de rit hebben we de motor trouwens nauwelijks gehoord. Toen we bergopwaarts een vrachtwagen inhaalden na een rotonde leidde dat niet tot een oorverdovend gebrul. En het toonde meteen aan dat de break voldoende hernemingsvermogen heeft voor stressvrij inhalen. Hetzelfde gold trouwens voor de andere koetswerkversies, die we ook hebben kunnen testen.
Ook wat bochten wisten de Corolla niet van zijn stuk te brengen. Het chassis en het elektromechanisch bekrachtigde tandheugelstuur verzekeren een precieze besturing. De voortrein met McPherson-veerpoten en de meerarmige achteras in combinatie met een nieuw kleppensysteem voor de schokdempers ondersteunen het koetswerk. De 17-duimvelgen helpen eveneens om schokken op te vangen. En dat was dan nog zonder de adaptieve ophanging AVS met 5 rijmodi. Onze test reden we dus met de basisoplossing met 3 rijmodi: Sport – Normal – Eco. De passagiers achterin moeten echter wel kunnen leven met een wat stugge zitting.
Het interieur voelt degelijk en verzorgd aan. Overal is technologie binnengeslopen, van het centrale scherm tot aan het digitale instrumentenbord. De essentiële bedieningen blijven gebeuren via klassieke knoppen en de integratie van smartphones verloopt efficiënt. Over de rijhouding kunnen we niets verkeerd zeggen. Om rampen te vermijden omvat het Toyota Safety Sense standaard op alle versies een botspreventie met voetgangerdetectie, een adaptieve snelheidsregelaar, verkeersbordherkenning en automatische grootlichten, om maar een paar zaken te noemen.
Budget
De standaarduitrusting van de Corolla is niet gierig, met een instapprijs van 25.530 voor de vijfdeurs en 26.450 euro voor de TS in de versie “Corolla”. De factuur kruipt richting de 30.000 euro en kan die grens zelfs overschrijden naarmate je hoger in het gamma gaat kijken: Dynamic (met een optioneel Business Pack), Style en Premium. Onder de opties staan onder meer een panoramadak, een 10-duims head-up display met kleurenscherm, inductief laden voor smartphones en een JBL GreenEdge Premium-audiosysteem. In België heeft de klant nog steeds recht op 3+2 jaar garantie. De batterij van het hybride systeem van haar kant is 10 jaar gewaarborgd. De Sedan, die bij ons “berline” heet, wordt een paar weken na de twee andere varianten apart op onze markt gelanceerd.
De officiële CO2-uitstoot ligt op 76 g/km, zowel voor de vijfdeurs als voor de break (77 g/km voor de Sedan). Dat is interessant voor het VAA en voor de Vlaamse fiscaliteit. Walen en Brusselaars moeten zich met het lage verbruik troosten. De gecorreleerde NEDC-norm geeft een gemengd normverbruik van 3,3 l/100 km. Tijdens onze test bleek dat het mogelijk is om rond de 4,5 l/100 km te blijven zonder dat je daarom tot het uiterste moet gaan om de tank van 43 liter te sparen. De constructeur bevestigt dat het hybride systeem vooral is geperfectioneerd voor rijden op de snelweg. Een door Toyota geïnstalleerde chip leerde ons bovendien dat de auto op het behoorlijk gevarieerde testparcours op Mallorca bijna 30 procent van de tijd elektrisch had gereden.
Ons verdict
De nieuwe Toyota Corolla 1.8 Hybrid is levendig en comfortabel en heeft vooral een nieuwe troef achter de hand: zijn look. Dat komt door de nieuwe filosofie die is gelanceerd door grote baas Akio Toyoda: Toyota’s moeten leuk rijden en er leuk uitzien, of “Nice to see and nice to drive”, in zijn woorden. De teams van het merk lijken die opdracht te hebben volbracht, zonder daarom voor een revolutie te gaan, want Toyota behoudt zijn schone geweten dankzij een overtuigende hybridisering en een betrouwbaar imago.
In dit artikel : Toyota, Toyota Corolla
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!