- Score redactie 14.85 /20
Jawel, de nieuwe C3 bestaat ook in een volledig elektrische variant, zoals de tijdgeest dat wil. Maar bij Citroën weten ze maar al te goed dat de particuliere klant die op zoek is naar een kleine en betaalbare, maar praktisch ingestelde stadsauto, toch nog altijd vooral een benzine koopt. Zoals deze 1.2 Turbo van 100 pk dus.
De drie vorige generaties van de C3, die in 2002 de Saxo kwam aflossen, zijn stuk voor stuk kassuccessen gebleken voor Citroën. Daarmee is de C3 een goudhaantje voor het merk, eentje dat het niet zozeer van riante marges moest hebben, maar dat goedmaakt door de volumes die hij draait. Om dat even concreet te maken: op die 23 jaar tijd werden er al meer dan 5,5 miljoen C3’s verkocht (waarvan een kleine 30 procent in Europa).
Dat is meer dan in de hele carrière van de 2PK; daarvan liepen er tussen 1948 en 1990 5,2 miljoen exemplaren van de band. Het kadert het strategische belang van deze nieuwe C3 voor Citroën, op een moment dat het merk zich binnen het grote Stellantis-imperium moet herpositioneren.
Smart Car-platform
Anders dan de 208 en Corsa van zustermerken Peugeot en Opel staat deze vierde generatie Citroën C3 niet op het CMP-platform van Stellantis, maar rust hij op een (voor onze markt) nieuwe technische basis. Die werd Smart Car gedoopt, en heeft intussen ook al zijn weg gevonden naar andere modellen van de groep.
Technisch gezien gaat het om een evolutie van het CMP, maar dan een vereenvoudigde en goedkoper te bouwen variant. Oorspronkelijk was die bescheiden basis enkel bedoeld voor groeilanden, maar uiteindelijk koos Stellantis ervoor om ze toch ook naar Europa te brengen. En waarom ook niet, als zo’n minder duur platform een lagere prijs oplevert voor de klant? We hebben het hier tenslotte over instapmodellen. Bovendien is deze architectuur geschikt voor allerlei aandrijfvormen, van zuiver elektrische varianten tot pure verbrandingsmotoren zonder enige vorm van ondersteuning.
Cross-overlook
Rond die nieuwe basis boetseerde Citroën meteen ook een compleet andere C3. Alleen de lengte blijft min of meer gelijk: met 4,01 meter is de nieuwe generatie ongeveer even compact als de oude (3,99 meter), wat in de stad een voordeel mag worden genoemd. Anderzijds werd hij wel 6 centimeter breder, en vooral 10 centimeter hoger.
Concreet ziet de nieuwe C3 er meer dan ooit uit als een cross-over, inclusief een bodemvrijheid die flink werd opgekrikt (van 13,5 naar 19,7 centimeter). Dat laatste zou a priori goed nieuws moeten zijn voor het comfort op ons gehavende wegdek, maar heeft alvast de verdienste dat het de instap vergemakkelijkt. Ook de stoel staat namelijk 7 centimeter hoger van de grond dan vroeger, waardoor je nu op een natuurlijke manier kunt plaatsnemen, zonder dat je je hoeft te laten neerploffen of, omgekeerd, jezelf naar binnen hoeft te hijsen.
Ook elektrisch, maar...
De handgeschakelde 1.2 Turbo van 100 pk uit deze Detailtest is de basismotor in het gamma. Daarboven vinden we nog de Hybride-variant van dezelfde driecilinder, uitgerust met een gerobotiseerde zesbak waarin ook een starter-alternator op 48 volt werd geïntegreerd. Alleen kost die ‘Hybride 100 ë-DSC6’ wel een pittige 5.000 euro meer, wat op een bedrag van 15.000 euro (zoveel bedraagt de bijzonder scherpe basisprijs voor de C3 1.2 Turbo 100 in zijn You-uitvoering) toch al de moeite is.
Anders gezegd: tenzij je per se een automaat zou willen of de extra uitrusting van die Hybride echt niet kunt missen, wordt die (minstens) 20.450 euro al een moeilijker te verkopen verhaal – die 5 of 6 g/CO2 km die je bespaart, zal nu ook het verschil niet maken. Dan lijkt de puur elektrische variant, de ë-C3 (113 pk, LFP-batterij van 44 kWh, 320 kilometer WLTP-rijbereik) voor 23.200 euro ons een sterker aanbod.
Foto’s: Jonathan Godin
- Scherp geprijsde basisversie
- Degelijk rijcomfort
- Als Max volledig uitgerust
- Minder zuinig dan gehoopt
- Basic moduleerbaarheid, matige beenruimte achterin
- Elektronica niet helemaal storingsvrij
In dit artikel : Citroën, Citroën C3

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!