- Score redactie 16.30 /20
Polestars naamgeving heeft iets logisch, maar tegelijk ook tegennatuurlijks. De modellen van de Zweeds-Chinese constructeur worden vernoemd op basis van hun chronologische voorstellingsvolgorde; die getallen hebben dus niks te maken met de hiërarchie in het gamma, zoals we dat bij andere merken gewend zijn.
Deze Polestar werd al in oktober 2022 onthuld (als derde model, na de 1 en de 2), maar kwam uiteindelijk wel pas vorig najaar op de markt, samen met de Polestar 4 – waarbij dat laatste model qua positionering tussen de 2 en de 3 komt postvatten. Technisch gezien is de Polestar 3 sterk verwant met de Volvo EX90, die met gelijkaardige vertragingen kampte.
Volvo stond erop om zelf de veiligheidssoftware voor zijn vlaggenschip te ontwikkelen, maar kreeg die maar niet op orde, waardoor de lancering van de EX90 (en dus deze Polestar 3 in zijn kielzog) almaar op de lange baan werd geschoven. Maar goed, beide modellen zijn er nu.
De eerste echte Polestar
Deze 3 is trouwens de eerste ‘echte’ Polestar qua design: de 1 en de 2 waren initieel nog als Volvo getekend. Als dusdanig wil hij voor het recente merk ook de gidsster zijn qua stijl en positionering op de markt: Polestar wil staan voor sportieve luxe op zijn Scandinavisch en neemt naar eigen zeggen Porsche in het vizier.
Dat zijn steile ambities dus ; benieuwd of deze cross-over met (groten)deels Chinese genen werkelijk in staat is om Stuttgart klamme handjes te bezorgen. Of wordt dit toch eerder de zoveelste uitdager voor de Duitse Drie… waarvan geweten is dat hun grote elektrische SUV’s het commercieel niet zo goed doen als verhoopt?
Compacter dan de EX90
De Polestar 3 staat op het SEA-platform (Sustainable Electric Architecture) van de Geely-groep, een basis die hij deelt met de Volvo EX90, inclusief wielbasis van 2.985 millimeter. Toch zijn zijn proporties iets anders: met zijn lengte van 4,90 meter en zijn hoogte van 1,61 meter is de Polestar ongeveer 15 centimeter korter én lager dan de Volvo (de breedte is met 1,97 centimeter nagenoeg identiek).
Dat levert hem een sportiever voorkomen op, en verklaart meteen waarom de derde zitrij van de Volvo hier niet beschikbaar is. Maar ook de bagageruimte betaalt het gelag: het laadvolume varieert van 484 liter in vijfzitsopstelling tot 1.411 liter met de achterbank neergeklapt, te vergelijken met de 1.029 en 1.955 liter die de EX90 in vergelijkbare omstandigheden belooft. Zelfs de ‘frunk’ in de neus is een maatje kleiner: 32 liter tegenover 46.
Sportief silhouet
Met zijn bolle neus, zijn gedrongen achterpartij en zijn korte overhangen ziet de Polestar 3 er sportief, maar ook geraffineerd uit, met zorg voor de kleinste details. Veel aandacht ging naar de stroomlijn, getuige de verzonken handgrepen en zogenoemde ‘aerobruggen’ ter hoogte van de motorkap en boven aan de achterklep. Die twee vaste elementen moeten helpen om de lucht over deze cross-over te geleiden en dragen zo bij tot een Cx-waarde van 0,29, wat voor een SUV niet slecht is (maar in deze elektrische tijden zeker ook niet uitzonderlijk laag).
De lichtsignatuur grijpt vooraan terug naar de ‘hamer van Thor’ van Volvo, waarbij de twee helften subtiel van elkaar gescheiden zijn, terwijl de lichtblokken achteraan een smallere en verticaal gespiegelde interpretatie zijn van die van de Polestar 2. Gecombineerd met de grote, gladde en strakke koetswerkoppervlakken en de enorme wielen (maat 20 tot 22 duim) zorgen die details voor een echte persoonlijkheid, zonder dat het pocherig wordt.
Scandinavische soberheid
Het interieur staat in het teken van soberheid, waarbij naast de degelijke materialen (met naast gecapitonneerde kunststoffen ook nappaleer en echt hout) vooral de bijna totale afwezigheid van knoppen opvalt. Luxegevoel gegarandeerd, al zijn we minder fan van dat pianozwart voor de middenconsole en rond de centrale speaker boven op het dashboard.
De assemblagekwaliteit is vrij van kritiek en de look-and-feel draagt bij tot het algemene gevoel van welbehagen dat je ervaart, en dat nog vergroot wordt door de ruimte-indruk die je overal geniet. Voeg daar nog de rijkelijke lichtinval aan toe, dankzij het immense panoramadak (zonder zonnescherm wel) en de imposante Bower & Wilkins-geluidsinstallatie met Dolby Atmos, 25 speakers en noise cancelling (inbegrepen in het Plus-pakket) en je krijgt een moderne en knusse cocon waarin het heerlijk reizen is.
Foto’s: Jonathan Godin
- Hoogstaand comfort
- Rijdynamiek
- Afwerkingskwaliteit
- Relatief kleine koffer
- Vrij hoog stroomverbruik
- Afstelling rijhulpsystemen
In dit artikel : Polestar, Polestar 3

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!