Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Je auto verzekeren en beschermen

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-10-2021

Je auto verzekeren en beschermen #1
Je auto verzekeren en beschermen #1
Je auto verzekeren en beschermen #2
Je auto verzekeren en beschermen #2
Je auto verzekeren en beschermen #3
Je auto verzekeren en beschermen #3

Je moet je auto niet alleen verzorgen, maar ook verzekeren. Er is de verplichte verzekering, maar de dekking kan ook worden uitgebreid met andere polissen. Een en ander kan afhankelijk zijn van de leeftijd van de auto, je woonplaats en je vermogen om financieel met ‘tegenvallers’ om te gaan.

Wat is de BA?

De BA of Burgerlijke Aansprakelijkheid is de verplichte verzekering die je nodig hebt om een verzekeringsbewijs (de vroegere groene kaart) te bekomen. Die is geldig in 39 landen, of bij sommige verzekeraars nog meer. Wie geen BA heeft, is in overtreding. De politie kan de wagen zelfs immobiliseren. Onthoud wel dat de BA enkel materiële en lichamelijke schade aan derden dekt. Je eigen auto en jij als bestuurder zijn dus niet gedekt als je verantwoordelijk wordt geacht voor het ongeval. Als je daarentegen in recht bent, moet de BA van de tegenpartij al je kosten met betrekking tot het ongeval betalen, naast eventuele schadevergoedingen en intresten.

Welke opties moet je nemen?

  • Rechtsbijstand: tenzij je een andere rechtsverzekering hebt, kan de rechtsbijstandsverzekering je dekken tegen alle juridische problemen die te maken hebben met het rijden of na een ongeval. De verzekering geeft je recht op een advocaat (maar met een plafond in zijn tussenkomsten) en op juridisch advies om je belangen te verdedigen.
  • Bestuurdersverzekering: deze dekt je bij ernstige verwondingen of invaliditeit na een ongeval waarbij je in fout was.
  • Omnium: deze verzekering dekt alle schade veroorzaakt door jouw schuld (ongeval in fout) of door externe elementen (vandalisme, dieren, weer). Vaak moet je wel eerst nog een vrijstelling betalen. Die kan worden onderhandeld om de maandelijkse of jaarlijkse premie te drukken.
  • Gedeeltelijke omnium: een mini-omnium die zich beperkt tot diefstal, brand, glasbreuk, natuurrampen en schade veroorzaakt door dieren.
  • Bob-garantie: deze verzekering dekt schade veroorzaakt door een vriend aan wie je de auto leent (na een avond vol drinkplezier) wanneer je gewone contract geen bestuurders van buiten je huishouden dekt. Vooral belangrijk bij leasewagens.

Hoe lang laat je een omniumverzekering lopen?

Je moet die minstens 12  maand laten lopen, de minimale contractduur. De kredietverstrekker kan bij het afsluiten van een autolening eisen dat er een omniumverzekering wordt afgesloten voor de hele duurtijd van de lening. De meeste omniumverzekeringen passen een terugbetaling volgens de marktprijs toe bij het begin van het contract. Vervolgens zal het terugbetaalde bedrag verminderen. Afhankelijk van je contract, het percentage dat je kan recupereren en je eigen vermogen om eventuele herstellingen aan de wagen te betalen wordt aangeraden om na 24 tot 48 maand over te stappen op een gedeeltelijke omnium. Een volledige omnium behouden na meer dan 4 jaar heeft geen zin. De gedeeltelijke of kleine omnium kan langer worden aangehouden, tenzij wanneer de staat van de wagen dat niet meer rechtvaardigt.

Wat zijn de verschillende soorten verzekeringen?

  • Klassieke verzekering: de premie hangt af van de prijs van de wagen en het profiel van de bestuurders (leeftijd, gebruik, woonplaats, plek waar de wagen wordt geparkeerd).
  • Kilometerverzekering: de premie kijkt niet alleen naar de klassieke criteria, maar ook naar het jaarlijks aantal kilometers. Daarvoor moet je ofwel elk jaar je teller aflezen, ofwel een elektronische ‘mol’ installeren.
  • Directe verzekering: dit is een verzekering zonder tussenpartij (geen expert, kantoor of makelaar). Alles gebeurt online of per telefoon. Opgelet: bij schade kunnen het dossier en de vele stappen die je moet doorlopen overweldigend zijn.
  • Makelaar: naast verzekeraars met eigen kantoren en experts kan je ook via een makelaar gaan. Die moet voor jou de verzekering vinden met de beste verhouding prijs-kwaliteit en krijgt daar in ruil een kleine commissie voor. Hij begeleidt zijn klanten ook bij schade.
  • Tariferingsbureau: wanneer je 3 verzekeringsaanvragen hebt ingediend en die zijn geweigerd, moet je via het Tariferingsbureau gaan. Je kan dit ook doen via een makelaar.

Voor meer informatie over verzekeringen…

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests