Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Brussel / Euro 3-diesels verboden vanaf 2020: wat te doen?

Geschreven door Olivier Duquesne op 09-12-2019

Het Brussels Gewest ontzegt Euro 3-diesels de toegang tot zijn grondgebied (LEZ), of het wordt hen in elk geval veel lastiger gemaakt. Wat moet je dan doen met je oude dieselwagen?

De tunnels naar de stad wijzen erop met lichtkranten: vanaf 1 januari 2020 mogen Euro 3-dieselwagens het Brussels Gewest niet meer in. Als gevolg van de LEZ-regels (lage-emissiezone) mogen deze voertuigen nog maximaal 8 dagen per jaar in de stad rijden en dat enkel na aankoop van een dagpas van 35 euro per keer. Zo niet betaal je een boete van 350 euro (die wel maximaal 1 keer per trimester wordt geïnd). In werkelijkheid begint eerst een overgangsperiode tot 1 maart 2020. Tot dan krijg je enkel een waarschuwing als je in overtreding gaat. Maar wat moet je met je huidige auto doen?

Verkopen

De LEZ’s in België breiden uit in België en in Europa. Zo zijn in 2020 ook in Gent en Antwerpen geen Euro 3-diesels meer toegelaten. Daarom kan het lastig worden om zo’n auto nog verkocht te krijgen in ons land. Toch is er nog een markt voor, vooral dan in landelijke streken, bij mensen die niet in de buurt van de betrokken steden wonen. Vooral verkoop tussen particulieren blijft nog mogelijk. Als je aan een professionele handelaar wil verkopen, moet je er een zoeken die gespecialiseerd is in export naar Oost-Europa of Afrika. Dat gaat snel en gemakkelijk, maar het bedrag dat je nog voor auto krijgt, zal laag zijn.

Vernielen

Een andere oplossing is je oude auto naar de sloperij te brengen. Het bedrijf dat belast is met het ontmantelen en slopen van de auto zal de eigenaar van de auto een paar tientallen euro betalen. Daarna worden de vervuilende stoffen eruit gehaald en wordt het wrak geperst alvorens het naar een recyclagecentrum gaat om er zoveel mogelijk onderdelen van te recupereren. Bij aankoop van een nieuwe auto bij een concessiehouder wordt slooppremie aangeboden. Dat bedrag is vaak interessant en mag worden gezien als een korting bij aankoop van een nieuwe auto. Het Brussels Gewest tot slot reikt een Bruxell’Air-premie uit als je na sloop minstens één jaar geen nieuwe auto inschrijft. Je krijgt dan een gratis pas voor het openbaar vervoer.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten