Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / CO2-uitstoot: +2% in 2018

Geschreven door David Leclercq op 13-06-2019

Het wordt stilaan duidelijk dat de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen ontoereikend zijn. In 2018 steeg de CO2-uitstoot met gemiddeld 2%.

Voor één keer zijn het niet de milieuorganisaties die komen klagen, maar een oliemagnaat. BP gaf in een rapport aan dat de uitstoot van broeikasgassen in 2018 wereldwijd met 2% is toegenomen, de grootste toename in 7 jaar. In dit rapport over energie - in de brede zin van het woord – maakt het Britse oliebedrijf zich zelfs zorgen over de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat is des te verontrustender aangezien de uitstoot in 2010-2011 stagneerde of zelfs licht daalde.

Welke vooruitgang?

“Er is een groeiende kloof tussen de acties tegen onze klimaatverandering in de maatschappij en de vooruitgang op dat gebied. De vraag naar energie en de uitstootgassen, die op een hoger niveau staan dan ooit tevoren, zijn verontrustend”, zegt Spencer Dale, hoofdeconoom van BP. De petroleumgroep is duidelijk bezorgd. Niet alleen omdat de opwarming van de aarde er niet beter op lijkt te worden, maar vooral omdat de inspanningen die dat zal vereisen enkel groter en duurder zullen worden.

COP21 mislukt?

Indien deze cijfers blijken te kloppen, zouden die de akkoorden van Parijs (COP21) schenden. Het was de bedoeling om de opwarming te beperken tot 2° C, of zelfs 1,5° C in vergelijking met de tijden van industriële revolutie. In elk geval zal dit zeer moeilijk worden, omdat BP aangeeft dat de vraag naar energie in 2018 wereldwijd met 2,9% is toegenomen. Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen ligt 14,5% hoger, en ook aardgas stijgt met 5%. Toch stijgt het steenkoolverbruik voor het tweede jaar op rij (dit keer met 1,4%), terwijl dat cijfer in 2014 en 2016 daalde. Ten slotte is het niet onbelangrijk om te vermelden dat de Verenigde Staten de bron zijn van die vraag naar olie en gas, hoofdzakelijk door fracking met schaliegas tot gevolg.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten