Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Recyclage van batterijen wordt big business

Geschreven door Frédéric Kevers op 09-09-2024

Tegen 2030 wil het Duitse Circunomics 1 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten genereren door de batterijen van elektrische auto's te recycleren en te hergebruiken.

De Duitse startup Circunomics, opgericht door Felix Wagner, speelt een belangrijke rol in de markt voor batterijen van elektrische voertuigen (EV). Circunomics heeft de aandacht getrokken van grote autofabrikanten met hun ambitieuze doel: tegen 2030 jaarlijks 1 miljard euro extra inkomsten genereren voor de tien grootste autobouwers ter wereld. Dit wordt mogelijk gemaakt door de focus op recycling en hergebruik van batterijen, een essentieel gebied nu Europa strengere milieumaatregelen invoert om CO2-uitstoot te verminderen tegen 2035.

Wat is het business model van Circunomics?

Circunomics fungeert als tussenpersoon en brengt autofabrikanten zoals Stellantis en Audi in contact met bedrijven die gebruikte batterijen willen hergebruiken. Hun diensten omvatten niet alleen het verhandelen van batterijen, maar ook het onderhandelen over contracten en het oplossen van technische problemen. Daarnaast helpt de startup met het recyclen van batterijen wanneer dat nodig is. Dit bevordert een soepeler marktwerking en grotere prijstransparantie.

De uitdaging voor de Europese markt

Een uitdaging in Europa is de dalende verkoop van elektrische voertuigen, wat heeft geleid tot een overschot aan ongebruikte batterijen. Autofabrikanten hebben langetermijncontracten afgesloten met Aziatische leveranciers, wat resulteert in een grote voorraad ongebruikte batterijen die niet eenvoudig opgeslagen kunnen worden. Circunomics helpt deze batterijen een nieuwe bestemming te vinden, bijvoorbeeld in niet-automobiele sectoren. Zo hielp de startup Audi bij de verkoop van overtollige batterijen aan de Duitse spoorwegen, Deutsche Bahn.

De levensduur van batterijen optimaliseren

Naast het bemiddelen in batterijen biedt Circunomics een AI-gebaseerde analyse-oplossing. Deze tool simuleert de resterende capaciteit van batterijen en bepaalt het ideale moment om ze in een tweede leven te gebruiken. Dit stelt autofabrikanten in staat de waarde van batterijen gedurende hun levenscyclus te maximaliseren. De Europese invoering van het batterijpaspoort, dat gedetailleerde informatie vereist over de gezondheid en samenstelling van batterijen, biedt bovendien nieuwe kansen voor Circunomics om hun analysetools te verkopen.

Optimisme troef

Ondanks de dalende EV-verkoop in Europa blijft Felix Wagner optimistisch. Volgens hem is deze vertraging een natuurlijke fase in de marktontwikkeling, die uiteindelijk zal stabiliseren. Circunomics maakt zich klaar voor internationale uitbreiding, met plannen om in 2025 operationeel te zijn in de Verenigde Staten en later ook in Azië, waar grote groeimogelijkheden zijn.  Circunomics positioneert zich als een cruciale speler in de circulaire economie van batterijen, met hun rol als bemiddelaar en hun expertise in hergebruik en recycling. Zo helpt het bedrijf autofabrikanten hun middelen efficiënter in te zetten en tegelijkertijd te voldoen aan de steeds strengere milieuregels.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten