Geïnspireerd door de exemplaren onder de elektrische Folgore-modellen van Maserati ging de AutoGids-redactie op zoek naar de coolste driespaakvelgen uit de nineties. Dit is onze selectie:
Dodge Viper RT/10
Hét icoon van de driespaakvelg? Dan kom je als vanzelf bij de vroege Dodge Viper uit – zeker niet de beste supercar uit zijn tijdperk, maar zonder enige twijfel wél de meest mediagenieke. Eind 1988 gaf toenmalig Chrysler-baas Bob Lutz zijn designers de opdracht eens te brainstormen over een moderne interpretatie van de legendarische Cobra.
De conceptcar die daaruit volgde, weekte bij zijn onthulling op het salon van Detroit in 1989 zoveel emotie los dat die Viper bijna linea recta in productie ging. Inclusief zijn heerlijke zeventienduimvelgen, achteraan geschoeid met joekels van banden in de maat 335/35. De impact ervan was enorm: plots wilde iedereen soortgelijke driespakers onder zijn stadsauto hebben liggen…
Saab 9-3
Als er één automerk van de driespaakvelg zijn handelsmerk wist te maken, dan was het wel Saab. Van midden jaren tachtig tot de vroege jaren 2000 sierde de Zweedse constructeur zijn sportievere/krachtiger varianten steevast met dergelijke wielen, van de 900 Turbo tot de 9-5 Aero en alles daartussen. Als het paar Nike Airs dat een bruine ribfluwelen broek en een grijs tweedjasje plots hip wist te maken.
Opel Corsa
Ook bij Opel waren ze er vroeg bij. Voor een Ascona, Vectra, Rekord of Omega met driespaakvelgen bedankten ze in Rüsselsheim feestelijk, maar de kleine Corsa bediende zich er des te gretiger van. Bij de eerste generatie waren de veertienduimers met hun opengewerkte spaken nog voorbehouden voor de sportievere varianten zoals de GSi; in de Corsa ‘B’ kon je er ook de blitz mee maken op de bravere motorversies.
Brabus SL 6.0-32
Geen betere auto om op driespakige velgen te zetten dan eentje die zo’n vorm ook al in het merklogo heeft zitten, zo meenden ze in 1990 bij Mercedes-tuner Brabus. In de praktijk gingen die Monoblock II-achttienduimwielen uit Bottrop de dikke bakken uit Stuttgart maar matig af, maar de ranke SL ‘R129’ komt er wonderwel mee weg. Met een productie van maar 45 stuks is zo’n 408 pk sterke Brabus SL 6.0-32 vandaag trouwens erg gegeerd.
Smart Roadster
Op het moment dat Smart in 2002 de Roadster uitbracht, was de driespaakrage feitelijk al voorbij – alleen in tuningmiddens vond een dergelijk type velg op dat moment nog gretig aftrek. Je zou dus van een nakomertje kunnen spreken, maar wat dan nog? Feit is dat dit sportwagentje alleen maar nóg begeerlijker wordt als hij op die opengewerkte Spikeline-zestienduimers staat. Sneller maken die de Roadster niet, cooler wél.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!