Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Honda CR-V Hybrid: Multimodaal

Geschreven door Olivier Derard op

De ingenieurs van Honda bewezen al vaak dat ze zo hun eigen manier hebben om de zaken aan te pakken. Dat doen ze nog maar eens met de nieuwe hybridevariant van de CR-V en zijn Multi-Mode Drive.

Prijs
NB

Het concept

Tijdens jaargang 2017 van het salon van Genève deelde Honda zijn “Electric Vision” met de wereld. Volgens dat actieplan moet tegen 2025 twee derde van alle auto’s die de Japanners in Europa verkopen, een elektrisch of hybride aandrijfgeheel hebben. Uiteraard is het gezien de populariteit van dat soort auto’s onmogelijk om aan een dergelijk percentage te komen zonder een SUV met een van deze technologieën uit te rusten. Zo heeft Honda parallel met de deze zomer op de markt gebrachte CR-V 1.5 i-VTEC Turbo ook een hybrideversie afgeleid van het model.

Deze eerste SUV van het Japanse merk die een benzinemotor en een elektrische aandrijving laat samenwerken, brengt een lay-out naar het Oude Continent die we hier nog niet hadden gezien: “De i-MMD-technologie (voor Multi-Mode Drive, red.) is al aanwezig in de Accord sinds 2013”, verduidelijkt Kotaro Yamamoto, motoringenieur bij Honda, “maar vandaag wordt ze voor het eerst op de Europese markt aangeboden”.

Wat er verandert

Onder de motorkap van de SUV ligt een 2.0-benzinemotor die volgens Yamamoto een uitmuntende efficiënte voorlegt: “Het rendement van onze tweeliter komt heel dicht in de buurt van dat van een diesel (bijna 40 procent, red.)”. Dat is ook niet zo verrassend, aangezien hij zich onderscheidt door zijn Atkinson-cyclus, die zeer gunstig is voor de efficiëntie. Dat weerhoudt de tweeliter in de hybride CR-V er niet van om een echte Honda-motor te zijn: het blok is uitgerust met i-VTEC-technologie, want zowel de timing als de lifthoogte van de kleppen wordt elektronisch gestuurd.

De viercilinder met een maximumvermogen van 145 pk bij 6.200 o/m is niet gekoppeld aan een automatische versnellingsbak: de krukas is (via een overbrengingsas) mechanisch verbonden met een eerste elektromotor. Die wordt ingezet als generator (en als startmotor voor de viercilinder) en moet de bewegingsenergie die wordt opgewekt door de verbrandingsmotor, omzetten in elektrische energie.

Afhankelijk van de rijmodus die door de boordcomputer wordt gekozen, kan die stroom dan worden opgeslagen in de batterij of rechtstreeks aan een tweede elektromotor worden doorgegeven. Die ontwikkelt 184 pk en 315 Nm en wordt bij het optrekken ingezet als aandrijfmotor en bij het regeneratief remmen als generator. Deze motor is op mechanische wijze verbonden met de voorwielen (in de tweewielaangedreven versie) of met de vier wielen (vierwielaandrijving) en kan ook met de verbrandingsmotor (en dus de generator) worden verbonden via een aan-uitkoppeling (open-gesloten).

Al die elementen werken op verschillende manieren met elkaar samen afhankelijk van de gekozen rijmodus. Daar zijn er drie van. De eerst, EV Drive, gebruikt enkel stroom om de CR-V aan te drijven. De verbrandingsmotor (en dus de generator) draait dan niet. De aan-uitkoppeling staat open. Dit is de meest eenvoudige modus: de elektromotor haalt stroom uit de lithium-ionbatterij en gebruikt die om de wielen aan te drijven. De tweede modus heet Hybrid Drive. Ook hier blijft de koppeling open. De verbrandingsmotor levert vermogen aan de elektrische generator, die (via hoogspanningskabels) stroom doorgeeft aan de elektromotor. Daarnaast kan de batterij extra stroom geven aan deze elektromotor als daar nood aan zou zijn. Omgekeerd kan een eventueel vermogensoverschot van de verbrandingsmotor worden ingezet om de batterij te herladen via de generatormotor.

Hoe rijdt hij

Omdat hij niet aan een versnellingsbak is gekoppeld, is deze tweeliter namelijk sneller geneigd om zich op te jagen. Maar tijdens onze test hield de verbrandingsmotor zich vaak zeer rustig. Tenzij wanneer we echt plankgas gaven, klom de motor niet één keer hoog in de toeren. Een ander positief punt om te benadrukken: de overstap van één energiebron naar een andere gebeurt nagenoeg onvoelbaar voor de inzittenden van de auto. Wanneer van rijmodus wordt veranderd, voel je geen schokken of andere onaangename effecten. Het is duidelijk dat de ingenieurs van het i-MMD-programma een forse klus hebben geklaard.

Budget

Met een basisprijs van 34.830 euro voor de instapversie draagt de CR-V Hybrid een competitief prijskaartje, want daarmee zit hij op het niveau van de Toyota RAV4 Hybrid (waarvan binnenkort ook een nieuwe generatie debuteert) of een Lexus NX, al is die laatste minder ruim vanbinnen. Met de duurdere afwerkingsniveaus kan de prijs uiteraard oplopen, maar als je kijkt naar wat je er allemaal voor terugkrijgt qua technologie, dan is deze Hybride een interessant alternatief voor een dieselversie. Hoewel die laatste absoluut gezien allicht minder duur was geweest…

Ons verdict

De hybride CR-V heeft ons letterlijk verbluft: hoewel hij technisch gezien complex is, wordt zijn technologie gekenmerkt door een onthutsend gebruiksgemak. De hybride SUV van Honda als ecologisch alternatief voor de CR-V met verbrandingsmotor wil vooral gaan rivaliseren met de RAV4 van Toyota. En dat zal hij met verve doen, zo efficiënt is de technologie die hij inwijdt. Bovendien is de CR-V een uitstekend model voor de ‘energieoverstap’: zijn lineaire acceleratie (zonder koppelonderbreking) doet wat denken aan die van een elektrische auto. Het is alleen spijtig dat hij het zonder derde zitrij moet stellen.

In dit artikel : Honda, Honda CR-V

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker