Bedrijfswagen en ontslag: de regels
Kan de werkgever eisen dat de bedrijfswagen van een ontslagen werknemer onmiddellijk wordt teruggegeven? Dat hangt onder meer af van de opzeggingstermijn en andere afspraken tussen de twee partijen.
Een C4 is helaas onomkeerbaar: uw werkgever heeft beslist om zonder uw vaardigheden verder te gaan. Wat moet er dan gebeuren met de bedrijfswagen die ook voor privédoeleinden kan worden gebruikt? Moet die onmiddellijk terug, is er een periode daarvoor of is het mogelijk om een vergoeding te krijgen? Het hangt allemaal af van het type contractbreuk.
Ontslag met opzeggingstermijn
In het kader van een te presteren opzeggingstermijn kan de werknemer ‘zijn’ bedrijfswagen blijven gebruiken gedurende de volledige opzeggingsperiode. Als de werkgever echter de teruggave van de auto eist, kan de werknemer een onderbrekingsvergoeding vragen. Bij gebrek aan opzegging of na contractbreuk blijft het mogelijk om de bedrijfswagen te gebruiken gedurende een termijn die is vastgelegd door de twee partijen. Dan moet er een overeenkomst worden getekend met eventuele beperkingen (gebruik in het buitenland, maximaal toegestane kilometers, besturing door een derde, verzekering). Opgelet: dit blijft een extralegaal voordeel dat onderworpen is aan sociale bijdragen en een bedrijfsvoorheffing. De werkgever kan ook een vergoeding vragen voor dit gebruik, dat in mindering wordt gebracht op de ontslagvergoeding. Om elke toekomstige discussie te voorkomen, is het noodzakelijk om een expliciete overeenkomst op te stellen.
Ontslagname of onmiddellijke contractbreuk
In het kader van een ontslagname of een onmiddellijke contractbreuk, met of zonder compensatie, moet het gebruik van de auto na het beëindigen van het arbeidscontract op verzoek worden terugbetaald. Dat kan onderhandeld worden in functie van de vertrekvoorwaarden en de verhouding met de werkgever. De terugbetaling kan worden gekoppeld aan een vergoeding die rekening houdt met de reële waarde van het voordeel. Een bedrag dat vaak ter discussie staat en waarvoor het vaak moeilijk is om rechtvaardig op te lossen. Vooral omdat in het geval van leasing de werkgever kan vragen aan de werknemer om de kosten van vroegtijdige beëindiging van het contract te betalen of ze af te trekken van de ontslagvergoeding.
Ernstig wangedrag
In het geval van ernstig wangedrag moet de werknemer de auto onmiddellijk, en liefst spontaan, inleveren. Zonder compensatie. Dit maakt deel uit van de maatregelen gekoppeld aan dit type contractbreuk, vaak gekoppeld aan een feit dat het bedrijf, zijn partners of zijn werknemers in gevaar brengt. De werknemer kan echter de “ernstige reden” voor de rechtbank betwisten in de hoop schadevergoeding te krijgen en de vergoedingen die gekoppeld zijn aan de bedrijfswagen en contractbreuk. Daarvoor wordt de hulp van een advocaat sterk aanbevolen.
Schade bij de inlevering
Zoals bij elk einde van een contract of een gebruikscyclus, wordt er een inventaris opgemaakt bij de inlevering van de auto. Schade veroorzaakt buiten de professionele activiteiten en buiten normale slijtage komt ten laste van de werknemer, net zoals schade door slecht rijgedrag of bij gebruik in het kader van opdrachten die verband houden met het arbeidscontract. De kosten kunnen worden afgetrokken van de ontslagvergoeding. Het is raadzaam dat de werknemer aanwezig is bij het controleren van de staat van de auto.
Overname van de auto
Een ontslagen werknemer kan vragen om de auto of het leasecontract over te kopen. Dit wordt apart bekeken voor elk geval. Werkgever, werknemer (en eventueel leasemaatschappij) moeten dan schriftelijk overeenkomen en de bedragen en de voorwaarden voor de overname vaststellen. In het kader van een ontslagname kan de werkgever de ontslagnemende werknemer vragen om de kosten van de beëindiging van het leasecontract op zich te nemen. Die laatste kan dat betwisten, want de regelgeving is niet duidelijk over de geldigheid van een dergelijke terugbetalingsclausule.
Weigering om de auto in te leveren
Als de werknemer weigert de wagen in te leveren na het beëindigen van het arbeidscontract, onmiddellijk of na een opzeggingstermijn of de overeengekomen gebruiksperiode, is dit een strafbaar feit. De werkgever moet de persoon onmiddellijk per aangetekende zending op de hoogte brengen van de directe inlevering. Als de persoon dat weigert, kan de werkgever hulp vragen aan de politie en juridische stappen ondernemen. Het niet teruggeven van een bedrijfswagen is diefstal, met de strafrechtelijke risico’s die daaraan verbonden zijn.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!