Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Batterijen van de toekomst aan de universiteit van Namen?

Geschreven door Olivier Duquesne op 02-02-2022

Een laboratorium van de Universiteit van Namen (UNamur) test een batterij op basis van natrium en met twee ionen. Die zou efficiënter zijn en gebruikt vooral een grondstof die overvloediger voorhanden is dan lithium.

De huidige accu's voor elektrische auto's hebben lithium nodig, heel veel lithium. Deze hulpbron is weliswaar niet echt schaars, maar is geconcentreerd in een paar regio's en voor een paar sectoren. Maar aangezien de nood aan batterijen steeds groter wordt, is een tekort aan dit metaal binnen 30 jaar niet onmogelijk. Bovendien dreigen lithium-ionbatterijen, hoewel ze reeds in vele behoeften voorzien, de ontwikkeling van de elektrische auto te vertragen, met name vanwege problemen met het gewicht en de actieradius. Een oplossing kan komen van de Universiteit van Namen.

Natrium

Terwijl het parallel werkt aan de verbetering van lithiumoplossingen door deze te combineren met zuurstof, is het Naamse team van onderzoekers onder leiding van professor Bao-Lian Su erin geslaagd twee-ionenbatterijen te maken op basis van natrium (dat in zout zit). Deze grondstof is uiteraard zeer overvloedig aanwezig op het aardoppervlak en in zeeën en oceanen. Naast dit voordeel hebben de door professor Su ontworpen batterijen het voordeel dat ze sneller kunnen worden opgeladen en compacter zijn. Dat zou niet alleen de oplaadsnelheid, maar ook de actieradius van elektrische voertuigen moeten verbeteren. Tenminste als deze oplossing kan worden aangepast aan elektrische auto's. In ieder geval heeft de industrie belangstelling voor deze in België ontwikkelde technologie.

Foto's: prof. Su © UNamur/B.BROLET

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten