De Indische regering heeft beslist om het steeds grotere probleem van de luchtvervuiling aan te pakken. Daarom wil het de auto- en de transportsector hervormen door op te leggen dat alle voertuigen die na 2030 worden verkocht elektrisch zijn. Dat is een uitdaging van formaat voor een land met meer dan een miljard inwoners met vandaag ‘slechts’ 28,6 miljoen auto’s in het verkeer.
Herladen?
Minister Piyush Goyal van energie, hernieuwbare energie, steenkool en mijnbouw verdedigt het project. Zoals hij het zelf zegt: “wij gaan massaal elektrische auto’s integreren. We willen deze auto’s onafhankelijk maken. Tegen 2030 mag niet één auto op benzine of diesel nog worden verkocht in dit land”. Dat is een mooi idee, maar tegen dan is nog een kolossale investering nodig om de laadinfrastructuur te ontwikkelen. Ook daar heeft de minister al een antwoord op: hij wil een systeem bedenken met vervangbare batterijen – naar het voorbeeld van Better Place, dat een paar maand geleden failliet ging.
Getest door Tesla
Ook Tesla verkende recent nog de piste van de vervangbatterijen maar het merk heeft dat idee snel laten varen en geeft de voorkeur aan zijn Supercharger-netwerk, waarvan het vermogen binnenkort zou moeten verdrievoudigen tot 350 kW (tegenover 120 kW vandaag). Hoe dan ook wil Indië zijn inspanningen eerst richten op de grote steden, waar de vervuiling een echte bron is van hoge sterftecijfers. Volgens een onderzoek van Greenpeace van januari 2017 zouden op het Indische grondgebied elk jaar liefst 2,3 miljoen mensen overlijden als gevolg van de vervuiling.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!