De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) trekt aan de alarmbel nadat ze een balans heeft opgemaakt van de sterftegraad in de wereld. Dankzij metingen in 108 landen en meer dan 4.000 steden wil de studie completer zijn dan ooit. 70 procent van de vroegtijdige overlijdens wereldwijd zou het gevolg zijn van luchtvervuiling. En het risico groeit alleen maar, want de organisatie schat dat ze verantwoordelijk was voor meer dan 7 miljoen doden in 2017. Dat is een forse stijging tegenover 2016, toen de WGO dat aantal op meer dan 6,5 miljoen schatte.
De zwaarst getroffen streken
Volgens de statistieken van de WGO wordt 91 procent van de wereldbevolking dagelijks blootgesteld aan vervuilde lucht. Het risico is echter ongelijk verdeeld over de planeet. De zwaarst getroffen regio’s zijn Zuidoost Azië (Indië) en de westelijke Zuidzeestreek (China), met meer dan 2 miljoen overlijdens voor elk van die regio’s. Afrika verliest jaarlijks zo’n 1 miljoen mensen aan luchtvervuiling, Europa 500.000.
China wil er iets aan doen
Hoewel China bijna permanent onder een deken van luchtvervuiling schuilt, wil de WGO wel de inspanningen loven van het land om de uitstoot in zijn steden te beperken. De regering heeft een verbod uitgevaardigd om te verwarmen met steenkool. En in navolging van Parijs wil het tegen 2025 dieselwagens verbieden. Om andere landen ook te overtuigen om de vervuiling op hun territorium terug te dringen organiseert de WGO een wereldconferentie rond luchtvervuiling en gezondheid in Genève, van 30 oktober tot 1 november 2018.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!