Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Banden op basis van tomaten

Geschreven door Olivier Duquesne op 13-06-2017

De universiteit van Ohio heeft productiemethodes voorgesteld die een alternatief kunnen vormen voor rubber. Zo kan het zwartsel van banden worden vervangen door voedselresten zoals eierschalen.

Een onderzoekster van de Ohio State University heeft verschillende patenten aangevraagd voor basismaterialen voor banden afgeleid van voedselresten of natuurlijke producten. Op die manier zou de vervuiling door banden kunnen worden verminderd. Ook om de fijnstofproductie van het wegverkeer terug te dringen moet er naar de banden worden gekeken. Die gebruiken ‘carbon black’ (ook wel zwartsel genoemd) om het rubber soepel te houden, in een verhouding van ongeveer 30 procent. Maar die grondstof is erg vervuilend om te maken omdat ze wordt gewonnen op basis van roet uit een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Maar carbon black vervuilt ook bij het slijten van de banden. Het is zo verantwoordelijk voor de verspreiding van fijnstof in de omgevingslucht.

Eieren, tomaten en paardenbloemen

Dr. Katrina Cornish van Ohio State heeft verder een rubber op basis van paardenbloemen op punt gesteld. Volgens haar studies zou dit materiaal superieure eigenschappen hebben in vergelijking met het rubber dat door de bandenindustrie wordt gebruikt. En het biedt het bijkomende voordeel dat het biomassa gebruikt. Bovendien heeft haar team technieken bedacht om eierschalen en tomaatresten om te vormen tot een poeder dat aan het rubber kan worden toegevoegd ter vervanging van de traditionele componenten op basis van aardolie. In functie van de verhoudingen heeft dit gunstige gevolgen voor bepaalde eigenschappen zoals de soepelheid. Met dit mengsel zou de band niet langer zwart maar kastanjebruin zijn.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten