De straten en pleinen via zonne-energie stroom laten produceren, dat is het idee achter Wattway. Deze stenen, die ontwikkeld werden door het Franse bedrijf Colas, bevatten fotovoltaïsche cellen in een meerlagig substraat. Ze vangen de zonne-energie op via een fijne film polykristallijn silicium. De elektriciteit die op die manier opgewekt wordt, kan in het elektriciteitsnet ingevoerd worden of dienen voor de stadsinfrastructuur.
Vrachtwagenbestendig
Colas belooft dat Wattway bestand is tegen het gewicht van een vrachtwagen, en dus perfect gebruikt kan worden op gewone wegen. De ‘tegels’ hoeven ook niet schoongemaakt te worden, want de wind en de wielen die erover rijden, moeten eventueel stof verwijderen. A priori mag water evenmin eeen probleem vormen. Bovendien ziet Colas nog een ander voordeel. De weg, die in staat is om zijn eigen elektriciteit te produceren, kan gemakkelijk met het internet verbonden worden om informatie te verstrekken over de verkeerstoestand of de weersomstandigheden (vrieskou, ijzel, enzovoort).
Testfase
Dit soort ondergrond is vooral geschikt voor een stedelijke omgeving. Volgens de fabrikant kan 20 vierkante meter steenweg of parkeerterrein met Wattway een gezin bevoorraden van elektriciteit, maar nog niet van verwarming. Verder zou 1 kilometer zonneweg volstaan voor de openbare verlichting van een stad van 5.000 inwoners. In 2014 werd in de buurt van Amsterdam al een stuk fietspad van 70 meter aangelegd om dit concept te testen, onder de naam SolaRoad. Colas wil de techniek nu verkopen aan andere openbare diensten, maar ook aan particulieren.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!