Uiteraard moet je je ervan vergewissen dat je al de nodige boorddocumenten bijhebt, maar als je naar het buitenland gaat, is het ook steeds vaker nodig om je voorzorgsmaatregelen te nemen op het vlak van tol, snelheid, verkeersbeperkingen, kinderstoeltjes en bandentype. We sommen de belangrijkste zaken even op, met nuttige links, zodat je in alle veiligheid op vakantie kan vertrekken zonder nare verrassingen van douane of politie.
Snelheden
De toegelaten snelheid op de snelweg varieert van 100 tot 140 km/u. Buiten de bebouwde kom mag je naargelang van het land 70 tot 100 km/u. We hebben de snelheidsbeperkingen in alle Europese landen voor je samengevat in een tabel. Let op: in Frankrijk mag je nu nog 90 km/u buiten de bebouwde kom, maar op 1 juli 2018 wordt dat verlaagd naar 80 km/u.
Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht in onder meer Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en de Tsjechische Republiek, maar ook op bepaalde Franse wegen en in sommige Italiaanse regio’s. Het is zinvol om sneeuwkettingen mee te nemen (nadat je hebt geoefend met het monteren en demonteren ervan voor je vertrekt), want ze zijn soms verplicht om bepaalde skigebieden te mogen betreden. In deze tabel vind je een overzicht van de bandenregels in alle Europese landen.
Sluiting van tunnels en bergpassen
Wanneer je je route voorbereidt, is het slim om op het internet na te gaan of de bergpassen onderweg toegankelijk zijn voor het verkeer of niet (vele zijn gesloten tot april). Sommige wegen zijn ook verboden in de winter. Dat wordt doorgaans vermeld op wegenkaarten en goede navigatie-apps. Vaak kan je niet anders dan een tunnel nemen, waar je doorgaans voor moet betalen. Maar kijk ook daar op voorhand na of ze niet gesloten zijn.
Ecovignetten
In Frankrijk mag je geen Crit’Air-vignet vergeten om naar Parijs te gaan of om te vermijden dat je moet omrijden bij vervuilingspieken in Rijsel, Straatsburg, Lyon of Grenoble. Je koopt de sticker online via een officiële website van de Franse overheid (reken op 3 dagen voor het voorlopige vignet per mail wordt bezorgd en 10 dagen voor de effectieve sticker in je bus valt). In Duitsland leggen steeds meer steden een Umweltzone-vignet op. Dat koop je online, in bepaalde winkels of aan het loket bij de Duitse autokeuring. Verder moet je stadstol betalen in Milaan, de meeste Noorse steden en in het Zweedse Stockholm en Göteborg. In Londen moet je door de week de Congestion Charge betalen voor je de hoofdstad binnenrijdt.
Toegangsbeperkingen
Los van deze vignetvoorschriften ontzeggen sommige steden gewoon de toegang aan oudere auto’s, diesels of voertuigen met een nummerplaat uit het buitenland of zelfs uit een andere streek van hetzelfde land. Let vooral op in Italië met zijn niet altijd even goed aangegeven ZTL-zones. De boetes zijn gepeperd en vinden doorgaans goed de weg naar je thuis, zelfs in België. De Nederlandse steden Rotterdam en Utrecht laten geen “vervuilende” auto’s binnen en er zijn toegangsbeperkingen in Madrid (Spanje) en Lissabon (Portugal). Zonder uiteraard Antwerpen en Brussel te vergeten.
Snelwegtol
In Portugal wordt op vele snelwegen een tolsysteem met camera toegepast. Je moet je ofwel registreren aan de grens, een elektronisch ticket kopen of een Frans “télépéage”-kastje gebruiken, dat compatibel is met het Portugese systeem. Ook als je een huurwagen neemt, moet je zo’n elektronisch kastje bestellen. Télépéage is ook handig in Frankrijk en Spanje. In Italië bestaat het niet voor buitenlandse bestuurders. In het Verenigd Koninkrijk gebruikt de beruchte Dartford Crossing op de M25 in het oosten van Londen een betaalsysteem per camera. Je moet je op voorhand online registreren, of nadien binnen de 24 uur. Verder moet je nog denken aan een snelwegvignet voor Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië en nog heel wat andere landen. Soms is zo’n vignet elektronisch. De vignetten die je op je voorruit moet kleven, zijn vaak vlot verkrijgbaar via een automobilistenvereniging of in een tankstation net voor de grens, maar de minst dure oplossing blijft om ze bij de douane te kopen (op voorwaarde dat het kantoor open is). Elektronische vignetten bestel en betaal je doorgaans online.
Andere tips
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!