In het kort
-
Techniek
In plaats van, zoals op de eerste prototypes, het hybride aandrijfgeheel volledig op de voortrein te monteren heeft Peugeot de elektromotor in de achteras geïntegreerd. Dat is minder duur, maar ook minder geslaagd, want beide werken nu minder coherent en minder efficiënt samen. De achtertrein komt tussenbeide als een extern orgaan (dat 'duwt' of zich laat voortslepen). Qua verbruik maakt de HYbrid4 zijn beloftes niet waar, al was het ook wel erg koud tijdens onze testperiode.
-
Wegligging
De elektrische achtertrein draagt enkel bij erg lage snelheden zijn steentje bij aan de aandrijving. Het voordeel is wel dat de elektromotor de gerobotiseerde versnellingsbak minder schokkerig maakt dan in een 1.6 e-HDi. Bij hogere snelheden boet de 3008 echter aan levendigheid in doordat het inerte gewicht van de elektromotor de achterpartij belast. De remmen met regeneratiefunctie zijn moeilijk te doseren, wat vervelend kan zijn bij een rustige ('groene') rijstijl.
-
Veiligheid
De vijf sterren die de 3008 bij zijn lancering kreeg bij de EuroNCAP-botsproeven, gelden ook voor de HYbrid4. Ten opzichte van de manuele 2.0 HDi bedraagt het meergewicht van de hybrideversie - toe te schrijven aan de NiMH-batterijen, de elektromotor, de extra aandrijfassen en de specifieke achteras - maar 60 kilo, die goed verdeeld is over de assen. Bovendien bevindt dat alles zich buiten de kreukelzones. De HYbrid4 heeft geen xenonkoplampen.
-
Comfort
In de HYbrid4 ervaar je niet het ophangingscomfort van de 3008 en, meer algemeen, van een Peugeot. Hij wordt gekenmerkt door een zekere stugheid, waarbij wegoneffenheden eerder worden doorgegeven dan gefilterd. Bovendien is de meerarmige achteras qua elasticiteit bij lange na niet zo goed afgestemd op de voortrein als de klassieke vervormbare as van de andere 3008-versies. De onfeilbare steun van de stoelen voldoet dan weer aan de verwachtingen van 'Franse zachtheid'.
-
Praktische kant
Vreemd dat je nog een contactsleutel moet omdraaien om een verbrandingsmotor te starten, die meestal pas tot leven komt nadat het verklikkerlichtje 'ready' is opgelicht, om vervolgens eventueel de eerste meters elektrisch af te leggen. In een universum waarin de elektronica heerst, zou je eerder een startknop verwachten. De helft van de rijprogramma's (ZE of volledig elektrisch, 4WD en zelfs Sport) bestaat uit gadgets die je niet of maar zelden gebruikt.
-
Budget
De HYbrid4 is in de eerste plaats een 3008, al krimpt zijn koffervolume wel met 135 liter (onder het bagagescherm; tot tegen het dak zelfs met 170 liter), terwijl de brandstoftank 3 liter kleiner is en zijn sleepvermogen bijna de helft minder groot (geremd 770 kilo, tegenover 1.500 kilo voor een gewone 2.0 HDi). Ten slotte is hij bijna 6.500 tot 9.500 euro duurder dan respectievelijk een 2.0 HDi A (163 pk) en een manuele 2.0 HDi (150 pk), zonder echt krachtiger of zuiniger te zijn.
De HYbrid4 weet technisch te verleiden, als ingenieursauto. Hij lost echter niet de beloftes in van de marketingmensen, die enigszins onbezonnen beweren dat hij zuiniger en sneller is dan de bestaande 3008 2.0 HDi-versies. Uit principe vermijden we een definitief oordeel te vellen over deze technologie na afloop van een eerste wegtest, zelfs al is het een gedetailleerde, vooral omdat extreme weersomstandigheden zowel onze metingen als onze beleving hebben beïnvloed. We zullen dus nog even wachten om ons oordeel te bevestigen of te herzien tot wanneer we de HYbrid4-versies van de Citroën DS5 of de Peugeot 508 (de RXH) aan de tand hebben kunnen voelen.