De lokale en federale Belgische politie doen 60 uur lang een weekend zonder alcohol achter het stuur, van vrijdag 11 januari om 18 tot maandag 14 januari om 6u. De actie heeft tot doel om bestuurders te sensibiliseren over de gevaren van rijden onder invloed en natuurlijk ook zij die in overtreding zijn te bestraffen. Ter herhaling, de niet te overschrijden limiet voor een autobestuurder is 0,5 g/l (of promille) bij bloedanalyse, wat gelijk staat aan 0,22 mg/l lucht bij een ademtest. Deze marge wordt verlaagd tot 0,2 g/l in het bloed of 0,09 g/l voor de ademtest bij professionele bestuurders. Het veiligste is natuurlijk om niks van alcohol in te nemen (zelfs geen likeurpralines of -gebak) of om te rekenen op een Bob. Anders zijn hier de methoden om, ongeveer, het alcoholgehalte te kennen en wat er mag gevraagd worden in geval van controle.
Mag ik achter het stuur kruipen?
Onthouding is de beste oplossing voor het rijden. Toch is het mogelijk om één glas te drinken, of misschien zelfs twee in sommige gevallen. Maar nooit meer. Er bestaat een formule om, ongeveer, het alcoholgehalte te berekenen: (V*t*0,8)/(XY*m). V is het volume van de drank in ml, t is het alcoholpercentage (6° = 6%), 0,8 is de dichtheid van alcohol, XY is de verspreidingscoëfficiënt (0,7 voor een man, 0,6 voor een vrouw) en m is de massa (het gewicht) van de persoon in kg. Een speciaalbier van 33 cl of een sterke drank kan genoeg zijn, afhankelijk van het geslacht en de lichaamsbouw, om tegen de wettelijke limiet te zitten. Alcoholtests die verkocht worden in de winkel kunnen een indicatie geven, maar hun betrouwbaarheid is onzeker. Daarnaast moet alcohol kunnen worden geëlimineerd. Glas na glas alcohol verhoogt het gehalte nog meer. Zo kan een enorme hoeveelheid alcohol op korte tijd de avond voordien toch nog zorgen voor een positieve controle de volgende ochtend, ondanks een (korte) nachtrust.
Zware ochtenden
Wees steeds voorzichtig in geval van zwaar alcoholgebruik enkele uren voor het rijden. Naar schatting absorbeert het lichaam tussen 0,085 g/l (of promille) en 0,10 g/l alcohol voor vrouwen en tussen 0,10 g/l en 0,15 g/l voor mannen na de piek qua alcoholgehalte. Deze piek komt 30 minuten na het drinken op een lege maag tot 1 uur bij een maaltijd. Een koffietje nadien kan dus handig zijn om slechte verrassingen te voorkomen na 1 of 2 glazen wijn of bier aan tafel. En na een zwaar nachtje drinken moet u er niet aan denken om de volgende dag nog achter het stuur te kruipen, ook na een goede nachtrust.
De ademtest weigeren
Het is verboden om een ademtest te weigeren. Het is echter wel toegestaan om voor een wachttijd van 15 minuten te vragen. Maar dat kan slechts een keer, voor de ademtest of voor de ademanalyse (als de ademtest een alarm gaf of een positief resultaat). Het is daarentegen wel toegestaan om een nieuwe ademtest te vragen. Een derde analyse is mogelijk als de twee voorgaande tests een te verschillend resultaat opleverden. Een bloedstaal kan worden gevraagd na een resultaat van meer dan 0,8 g/l, maar dat is op kosten van de aanvrager. Een kwartiertje wachttijd aanvragen is nuttig als het laatste glas net voor het vertrekken werd gedronken, en de piek dus net is bereikt. De straffen voor rijden onder invloed zijn natuurlijk erg streng, met het intrekken van uw rijbewijs en boetes die tot enkele duizenden euro’s kunnen bedragen.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!