Carlos Ghosn is nooit verlegen geweest om een uitdaging. De voormalige Nissan-baas klaagt zijn ex-werkgever aan voor in totaal meer dan een miljard dollar. Ghosn vindt dat hem onrecht is aangedaan door de beschuldigingen tegen hem, waarvan de gevolgen nog jaren voelbaar zullen zijn. De klacht werd ingediend bij de openbare aanklager van het Hof van Cassatie in Libanon, waar hij woont sinds zijn buitengewone ontsnapping uit Japan. In dat land wordt hij echter nog steeds strafrechtelijk vervolgd voor het onderrapporteren van zijn verloning en Nissan heeft een civiele procedure aangespannen bij een rechtbank in Yokohama om schadevergoeding te eisen.
LEES OOK – Carlos Ghosn lost details over zijn ontsnapping
Johnny Depp-syndroom?
Carlos Ghosn reageert dus door Nissan te beschuldigen van laster en verklaarde dat "de serieuze en gevoelige beschuldigingen tegen mij nog jaren in de hoofden van de mensen zullen blijven zitten. Ik zal er de rest van mijn leven last van hebben, omdat ze aanhoudende en blijvende gevolgen hebben, zelfs als ze gebaseerd zijn op louter verdenkingen". Al met al doet dit langeafstandssteekspel denken aan het celebrityproces tussen Johnny Depp en zijn ex-vriendin Amber Heard, waarbij de twee elkaar van dezelfde dingen beschuldigden!
Anti-Ghosn-complot
Concreet eist Carlos Ghosn een schadevergoeding van 588 miljoen dollar en 500 miljoen dollar aan strafmaatregelen. Maar de rechtszaak van de heer Ghosn gaat niet alleen over geld: ze is ook gericht tegen een dozijn mensen, onder wie:
- Hari Nada, een Nissan-werknemer die wordt beschouwd als een van de belangrijkste aanstichters van het complot om Ghosn te ontslaan.
- Hidetoshi Imazu en Hitoshi Kawaguchi, twee hoge leidinggevenden van Nissan die in een zeer vroeg stadium betrokken waren bij de acties van Nissan tegen Ghosn.
- Toshiaki Onuma, een leidinggevende in het kantoor van de CEO die er, samen met Nada, mee akkoord ging samen te werken met Japanse aanklagers om vervolging te voorkomen.
- Masakazu Toyoda en Motoo Nagai, twee leden van de raad van bestuur van Nissan .
Volgens Carlos Ghosn en zijn advocaten namen deze mensen deel aan een samenzwering binnen Nissan om zijn imago te bezoedelen en de stappen die Nissan nam om hem te betalen, om te buigen zodat hij niet zou zwichten voor de lokroep van Ford, General Motors of Volkswagen. In dit steekspelletje lijken zowel Nissan als Ghosn elkaar te beconcurreren op het gebied van koppigheid en argumenten die over het algemeen vergelijkbaar zijn. Het valt nog te bezien wat de uitkomst zal zijn van hun respectieve klachten en procedures.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!