Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Radarverklikkers binnenkort gemuilkorfd?

Geschreven door Jean-François Christiaens op 28-04-2017

Frankrijk heeft een decreet uitgevaardigd dat het verboden maakt om “controlezones” te signaleren via radarverklikkers en andere apps waarmee bestuurders gegevens rond mobiliteit kunnen uitwisselen.

Begin deze week heeft Frankrijk in Europa een wetsvoorstel ingediend rond “het verbod op het verspreiden van om het even welke boodschap die politieoperaties signaleert in bepaalde perimeters via elektronische rijhulp- of navigatiesystemen”. Concreet willen onze zuiderburen hun wetgeving verstrengen die het al verbood aan radarverklikkers om de exacte locatie van verkeerscontroles aan te geven. Het nieuwe wetsvoorstel wil ook perimeters toevoegen waarbinnen het volledig verboden is om dit type gegevens door te spelen. Officieel moeten deze zones helpen in de strijd tegen het terrorisme. Het voorstel vermeldt expliciet: “deze perimeters, die door de regering worden doorgegeven aan de uitbaters van deze elektronische diensten, zijn die waar bepaalde gevoelige controles plaatsvinden, meer bepaald in het kader van de strijd tegen het terrorisme”.

Sanctie voor uitbaters

Maar het voorstel vermeldt ook dat deze zones, die tot 20 kilometer lang kunnen zijn, zullen kunnen worden gebruikt voor “verkeersveiligheidsacties”. Dat is een vrij vaag begrip dat uiteindelijk op heel wat soorten controles kan duiden. Uiteraard zullen heel wat leveranciers van dit soort diensten niet bepaald blij zijn. Temeer omdat de sancties bij overtredingen zullen worden opgelegd aan de uitbaters en dus niet aan de automobilisten als het verbod van 24 uur in de omschreven gebieden niet wordt nageleefd. De Europese Commissie en de andere lidstaten hebben tot 25 juli om hun opmerkingen door te geven en hun bezwaren tegen het project aan te geven.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten