De nabestaanden van heel wat Franse personen die hun lichaam na het overlijden hebben geschonken aan de wetenschap, hebben ontdekt dat de lichamen van hun familieleden zijn doorverkocht aan bedrijven voor het gebruik in crashtests voor auto's en voor militaire experimenten.
Dat is aan het licht gekomen dankzij een reportage van France 2, dat de vinger wijst naar het CDC, het donatiecentrum voor lichamen, verbonden aan de universiteit van Parijs-Descartes, dat al in 2019 in opspraak kwam vanwege onethische praktijken, waaronder erbarmelijke en onhygiënische omstandigheden waarin de lichamen werden bewaard. Het centrum moest sindsdien de deuren sluiten en er werd een onderzoek opgestart, waaruit dus bleek dat er heel wat lichamen werden verkocht aan bedrijven voor andere experimenten.
37% van de inkomsten
Volgens VRT NWS leverde elk lichaam zo'n 900 euro op aan het CDC, terwijl aparte lichaamsdelen voor 400 euro per stuk werden verhandeld. 37% van de inkomsten van het centrum zou via deze verkoop worden binnengehaald. Op zich is deze praktijk niet illegaal, maar de nabestaanden werden niet op de hoogte gebracht van deze handel en moesten dus via de media ontdekken dat hun familieleden werden gebruikt als crashtestdummy bij testcentrum CEESAR of om te zien hoe een lichaam wordt toegetakeld bij het inrijden op explosieven, waarop werd getest door het leger.
"Echte lichamen noodzakelijk"
CEESAR verdedigt de praktijken door te zeggen dat deze kadavers noodzakelijk zijn om realistische crashtestresultaten te kunnen bereiken. Ook de proeven door het leger worden zo gerechtvaardigd door het centrum. Heel wat nabestaanden zijn het daar duidelijk niet mee eens, want intussen hebben al zo'n 170 onder hen klacht ingediend tegen het CDC, waarover op 7 juni een nieuw rapport verschijnt in het proces om het centrum opnieuw te kunnen heropenen.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!