België is een van de laatste Europese landen zonder puntenrijbewijs. Maar allicht niet voor lang meer. Om recidive tegen te gaan wil de huidige regering, naast boetes, ook een dergelijk rijbewijs invoeren. Er is zelfs al een akkoord tussen de drie betrokken ministers: justitie, mobiliteit en binnenlandse zaken.
Het zou gaan om een "evenredig en redelijk" systeem. Dat houdt in dat bepaalde lichte overtredingen en snelheidsovertredingen niet zullen worden gekoppeld aan een toename van het aantal punten. Toename, want anders dan bijvoorbeeld in Frankrijk, zou men bij ons punten 'winnen'. Zoals dat inderdaad ook in Duitsland gaat. De laatste besprekingen zijn gepland voor begin 2023, waarna er stille hoop leeft dat het ontwerp wet wordt vóór de volgende verkiezingen in 2024.
12 punten
Hoe zou het dan concreet in zijn werk gaan? Wel, je start met een blanco rijbewijs. Voor bepaalde overtredingen geldt een bepaald aantal strafpunten dat stelselmatig opgeteld wordt. Tot dus de limiet van 12 punten, waarna het rijbewijs wordt geschorst/ingetrokken.
Om het rijbewijs vervolgens terug te krijgen zal de bestuurder - op eigen kosten - een opleiding moeten volgen waarbij de nadruk wordt gelegd op gevaarlijk rijgedrag en hoe dat kan worden bijgestuurd. Wie uit zichzelf de opleiding volgt vóór de noodlottige bovengrens is bereikt, krijgt nadien een aftrek van 4 punten.
Je kan natuurlijk ook de tijd zijn ding laten doen. Twee tot drie jaar na de overtreding, afhankelijk van de ernst van de inbreuk, worden de punten opnieuw gewist. Een stand van zaken die je uiteraard ten alle tijden online zal kunnen volgen en raadplegen.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!