Het wetsontwerp van ministers Koen Geens (Justitie) en François Bellot (mobiliteit) is goedgekeurd door de ministerraad. Een reeks overtredingen wordt strenger bestraft. Zo kan je voor een vluchtmisdrijf een gevangenisstraf tot 6 maand en/of een boete van 2.000 euro krijgen. Als er slachtoffers bij zijn gevallen, loopt dat op tot 3 jaar/5.000 euro voor een ongeval met (een) gewonde(n) en 4 jaar/5.000 euro als iemand overlijdt. Ook bestuurders die zonder rijbewijs worden betrapt of die rijden terwijl hun rijbewijs is ingetrokken, riskeren achter de tralies te belanden.
Alcohol
Wie minstens 1,8 g/l alcohol in het bloed blijkt te hebben of op drie jaar tijd 2 keer meer dan 1,2 g/l blaast, zal gedurende 1 tot 3 jaar of zelfs definitief een alcoholslot moeten laten plaatsen in zijn auto. Indien niet wordt het rijbewijs ingetrokken. De wet voorziet echter een pardonformule voor wie zijn rijbewijs is verloren om medische of psychologische redenen, zoals bijvoorbeeld een alcoholverslaving. Wie kan bewijzen dat hij van zijn verslaving af is, kan zijn rijbewijs terugkrijgen.
Rijden zonder verzekering
Ook rijden zonder verzekering wordt strenger bestraft. Voor deze overtreding wordt je rijbewijs 3 maand ingetrokken (in plaats van 8 dagen nu) en moet je verplicht je theoretisch en praktisch rijexamen weer afleggen. Wie binnen de 3 jaar dezelfde overtreding begaat, verliest zijn rijbewijs voor 6 maand (ook weer met hernieuwde examens). En als de overtreder het dan nog niet begrepen heeft, mag hij of zij 9 maand lang geen voertuig meer besturen (met nogmaals examens).
Verjaring
Een ander belangrijk detail is dat de verjaringstermijn voor een verkeersovertreding van 1 naar 2 jaar gaat. Voor een zware overtreding blijft dat 3 jaar. Een en ander wordt definitief eens de gestemde wet in het Staatsblad is gepubliceerd, in de lente van 2018.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!