In het Mazda-gamma positioneert deze CX-60 (waarvan intussen ook een zevenzitsversie werd geïntroduceerd, de CX-80) zich één niveau hoger dan de CX-5. Deze SUV is ontworpen door het Amerikaanse centrum van het merk. De aankleding van het interieur is typisch Mazda: sober en hoogwaardig van kwaliteit, met degelijke materialen. Geen enorm en flitsend aanraakscherm hier, maar wel een compacte interface in combinatie met een zeer ergonomische draaiknop. Achterin is er genoeg ruimte, zonder meer. Dat komt omdat de motor hier in de lengte ligt, zodat er voor het interieur minder plaats overblijft dan in een even lange SUV met dwarsgeplaatste motor en voorwielaandrijving. Deze architectuur zorgt wel voor meer rijplezier: het weggedrag is evenwichtig en natuurlijk, temeer omdat de vierwielaandrijving de achterwielen bevoordeelt.
De CX-60 is vooral populair als plug-inhybride. Die aandrijflijn combineert een atmosferische 2.5 op benzine met een elektromotor voor een totaalvermogen van 327 pk. Met zijn 17,6 kWh-batterij biedt deze hybride SUV officieel een elektrisch rijbereik van 68 kilometer. Opladen kan tot 7,4 kW. Voor 2023 kreeg de CX-60 een zescilinder-in-lijn, een 3.3-diesel (200 of 254 pk) met een 48-voltondersteuning. Op de beloofde zes-in-lijn op benzine, met een cilinderinhoud van 3 liter en eveneens mildhybride ondersteuning, blijft het vooralsnog wachten.
De CX-60 is geen referentie in zijn segment, maar zijn plug-inhybrideversie heeft een prijskaartje waaraan weinig concurrerende merken kunnen tippen. Voor particuliere klanten is de heerlijke zes-in-lijndiesel wellicht een interessantere keuze.Voor welke van de twee je ook gaat, het rijplezier is in alle geval verzekerd.