200 Zwitserse frank (ongeveer 185 euro) boete, plus inbeslagname en vernietiging van het toestel: dat riskeer je wanneer je met bijvoorbeeld een Coyote of Wikango of een app die waarschuwt voor politiecontroles in de auto door Zwitserland (en Liechtenstein) rijdt. Zelfs al schakel je het toestel uit. Voor het gebruik van apps die radars of politiecontroles verklikken (zoals Waze) krijg je 200 frank boete. En het is niet mogelijk om aan de douane een verzegelde envelop te vragen. Kortom: geen Coyote, Wikango of gps met radarwaarschuwingen (zelfs uitgeschakeld) op Zwitsers grondgebied. Let op dat Waze automatisch de melding ‘politiecontrole’ deactiveert aan de Zwitserse landsgrens. Er is dus geen enkel problem om Waze te gebruiken in Zwitserland (behalve de roamingkosten), maar het zal niet mogelijk zijn om controles te melden.
Wat moet je dan doen wanneer je ze wilt gebruiken in Duitsland, Frankrijk en Italië en door Zwitserland rijdt voor je vakantietrip?
Trucjes
Er zijn meerdere oplossingen om een boete te vermijden: je laat de toestellen thuis (en gebruikt buiten Zwitserland de app op je smartphone met roaming), je vermijdt Zwitserland, je laat de toestellen achter voor de grens of je laat ze per post opsturen naar je bestemming buiten Zwitserland. Voor apps volstaat het om de radarfunctie uit te schakelen of beter nog (zeker met apps zoals die van Coyote) de app te verwijderen voor de grens en opnieuw te installeren zodra je Zwitserland verlaten hebt (via roaming of een wifihotspot). Daarentegen deactiveren Waze en de meeste GPS-toestellen hun radarmeldingen aan de grens. Er is dus geen enkel probleem om Waze te gebruiken in Zwitserland, maar het is dan niet mogelijk om controles te melden.
In bewaring
Je kunt je rijhulptoestel in bewaring geven in een hotel (Gepäckaufbewahrung of Schliessfächer in het Duits), een station, een postkantoor of een winkelcentrum voor de grens. Denk er wel aan om vooraf de voorwaarden te controleren (bijvoorbeeld of de bewaring toegelaten is voor meerdere dagen). De terrorismedreiging heeft helaas de bewaringsmogelijkheden ingeperkt om veiligheidsredenen. Natuurlijk kun je het ook toevertrouwen aan die Facebook-vriend die je al lang niet meer gezien hebt en in de buurt van Zwitserland woont. Je krijgt wellicht nog een koffietje van deze sympathieke vriend voor je weer vertrekt.
Met de post
Een andere oplossing is om te stoppen bij een postkantoor voor de Zwitserse grens of bij een pakjesdienst om je toestel per post op te sturen naar je bestemming, je volgende tussenstop of een ophaalpunt buiten Zwitserland. Er bestaan expressoplossingen die een levering binnen 24 uur garanderen. Het is veiliger om het hotel of verblijf vooraf te informeren dat er een pakje op jouw naam aankomt.
Je kunt ook de aanduiding ‘Poste restante’ gebruiken als afzender en een postkantoor kiezen bij de Belgische grens of langs het traject. Dan kun je het pakje bij terugkeer ophalen in het postkantoor mochten er problemen zijn met de bestemmeling. Denk aan een oplossing met vergoeding in geval van verlies of schade en kies voor een omslag met luchtkussenfolie. Controleer ook de levertijden (soms minstens drie werkdagen).
Ook in Oostenrijk
Het is ook verboden om systemen die snelheidscontroles aangeven te gebruiken in Oostenrijk, net als een database met vaste radarcontroles. Je mag toestellen wel door het land vervoeren. Maar om elk risico te vermijden, ga je beter op dezelfde manier te werk als in Zwitserland. Opgelet: de wetgeving in Oostenrijk staat op het punt om te veranderen.
Frankrijk en Duitsland
Meerdere artikels beweren dat de Coyote en aanverwanten verboden zijn in Frankrijk en Duitsland. Dat klopt niet helemaal. Alleen toestellen die aangepast zijn aan de wet worden in deze landen toegelaten. Ze signaleren alleen risico- of gevarenzones zonder radars te melden. Wanneer je de grens oversteekt, passen de toestellen of apps zich automatisch aan. Een radardetector (niet hetzelfde als een community met ‘verkenners’ zoals Coyote, TomTom, Waze of Wikango) is uiteraard strikt verboden in heel Europa.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!