Een wet uit 1957 verbood vrouwen in Saoedi-Arabië om met de auto te rijden. Ze moesten zich dus laten rijden door hun echtgenoot, een mannelijk familielid of een chauffeur. Door het koninkrijk waait echter een wind van modernisering en daarbij is de oude wet dus afgeschaft. Dat vrouwen er nu wel mogen rijden, komt overigens uit economische overwegingen eerder dan uit een streven naar gelijkheid. De maatregel heeft directe en indirecte gevolgen. Zo rekent de Saoedische overheid niet alleen op meer inkomsten door de groei van het wagenpark (en alle daarbij horende uitgaven), ze hoopt ook dat de maatregel de drempel tot de arbeidsmarkt zal verlagen voor heel wat vrouwen.
Rijschool
Voorlopig zijn er vijf centra in het land die een toelating hebben om vrouwen rijles te geven. Sinds begin deze maand hebben een aantal cursisten daar een opleiding gevolgd én de bijhorende examenproeven afgelegd. De toelating om te rijden hadden ze dus al en sinds gisteren mogen ze die nu ook daadwerkelijk gebruiken. Het rijbewijs kadert dan ook in een reeks hervormingen die vrouwen in Saoedi-Arabië (eindelijk) meer betrokken moeten maken bij het economische en sociale leven. Zo mogen die nu bijvoorbeeld ook naar voetbalwedstrijden en concerten.
Prins bin Salman
Behoorlijk revolutionaire veranderingen in dit land met Wahabitische traditie, die de Saoedische vrouwen naar verluidt te danken hebben aan hun kroonprins Mohammed bin Salman. Die wil zijn land opnieuw een vooraanstaande plek geven binnen de heersende (economische) ordes, een ticket dat hij hoopt te verwerven middels deze versoepelingen.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!