Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Tests op dieren en mensen: niet zo ongebruikelijk

Geschreven door Olivier Duquesne op 02-02-2018

De onthullingen over de tests met apen en mensen om de effecten van diesel te meten veroorzaken ongemak. Nochtans komen experimenten met dieren en mensen vaak voor en worden ze strikt gecontroleerd.

De krant NRC ging na of er ook in Nederland experimenten met dieren of menselijke proefkonijnen plaatsvinden voor wetenschappelijk onderzoek rond de auto. Meerdere wetenschappers geven aan dat deze methode helemaal niet uitzonderlijk is. Instituten en onderzoekscentra moeten wel protocollen met strikte normen volgen. In Europa zijn de richtlijnen bindend en moet elk onderzoek gecontroleerd worden door een medisch-ethisch comité. Binnen de Europese Unie wordt zelfs heel streng toegekeken op het gebruik van dieren.

Niet ziek worden

Als menselijke proefkonijnen gebruikt worden – uiteraard vrijwillig en tegen vergoeding – mogen ze niet ziek worden als rechtstreeks gevolg van de tests. Onderzoekers vertelden aan NRC dat experimenten met personen in Nederland plaatsvonden in 2006 bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vrijwilligers moesten toen verdunde uitlaatgassen van een dieselmotor inademen gedurende maximaal twee uren. Volgens de geïnterviewde toxicoloog Flemming Cassee stemde de hoeveelheid uitlaatgassen overeen met wat je inademt in een grote stad of in de buurt van een snelweg. Niets schandaligs dus, in zijn ogen. Bovendien vonden tussen 2010 en 2015 nog meer studies plaats, deze keer naast een autosnelweg en in het stadscentrum van Rotterdam.

Laboratoriumratten

Experimenten met dieren zijn in Europa heel beperkt. Zo is deze methode sinds 2013 in de Europese Unie verboden voor cosmetica. Andere landen zoals China, India en Israël zijn op dat vlak gevolgd, ook voor tests van schoonmaakproducten. Sinds 2014 hebben ook de Verenigde Staten een heel arsenaal maatregelen om dierenproeven te voorkomen. In Zwitserland werd eind 2017 een initiatief gelanceerd om ze te verbieden.

Drie R’en

In de Europese Unie mogen dieren getest worden o het effect van het inademen van uitlaatgassen. Voorwaarden zijn dat er geen alternatieve testmethodes bestaan, dat het dier zo weinig mogelijk lijdt, dat een ras gekozen wordt dat in het pathologisch proces reageert zoals een mens en dat het aantal gebruikte dieren tot het minimum beperkt wordt. Kortom, het onderzoek moet voldoen aan de bekende regel van de drie R’en die overal gangbaar zijn: replacement, reduction en refinement (vervanging van dieren, beperking van hun aantal en beschaafdheid).   

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten